Den Bosch selecteert geen ontwerpbureaus uit Brabant voor nieuw theater

26 juni 2014 om 19:15
nl
Voor een eerste ontwerp van de nieuwbouw van Theater aan de Parade in Den Bosch is geen enkel architectenbureau uit Den Bosch of Noord-Brabant geselecteerd. Wel koos de gemeente voor onder meer het bureau MVRDV uit Rotterdam van de Schijndelse architect Winy Maas, ontwerper van de Glazen Boerderij in Schijndel.
Geschreven door

Ook twee andere geselecteerde architectenbureaus zitten in Rotterdam en de andere twee hebben hun kantoor in Amsterdam
Wethouder Weijers van Den Bosch wil niet zeggen of er tussen de 13 architecten die zich aanmeldden voor een eerste ontwerp ook Brabanders zaten. "Die informatie mogen wij niet geven," aldus Weijers. Omdat de architectenselectie geen openbare Europese aanbesteding volgde kon iedere architect inschrijven. Dat leidde tot 13 inschrijvingen.
De gemeente heeft volgens Weijers uit die aanmeldingen vijf bureaus gekozen met genoeg deskundigheid en ervaring in het ontwerpen van complexe theatergebouwen. "Het is niet gemakkelijk om op die plaats aan de Parade, in een historische omgeving, met een ontwerp te komen dat aan alle criteria voldoet." Het gebouw moet duurzaam zijn, passen in de omgeving en behalve als theater ook een multifunctionele status aankunnen. Het mag niet meer kosten dan 55 miljoen euro.
De vijf geselecteerde bureaus zijn: Architectenbureau HH en Uno Studio, allebei uit Amsterdam en Ector Hoogstad Architecten en De Zwarte Hond uit Rotterdam. MVRDV werkt voor het Bossche theater samen met Diamond Schmitt Architects, ook uit Rotterdam.
De bureaus moeten hun ontwerp voor december indienen. Een speciale gunningscommissie kiest daar twee ontwerpen. De inwoners van Den Bosch bepalen uiteindelijk welk van die twee ontwerpen wordt uitgevoerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.