Dappere Bart (52) achtervolgt dieven die z'n auto meenamen door Macharen: ‘Maar ze hadden me door'

MACHAREN - Een oplettende vriend trok de 52-jarige Bart dinsdag aan zijn mouw. “Zeg Bart, is dat niet jouw bestelautootje?”, riep hij terwijl hij door het raam naar buiten keek. De inwoner van Maren-Kessel wreef nog eens in de ogen. “Jeetje, het is hem volgens mij echt, dacht ik. Daarop besloot ik de achtervolging in te zetten”, blikt Bart terug.
De bestelauto, een Mercedes 508 uit de jaren tachtig, bleek inderdaad gestolen. De vijftiger aarzelde geen seconde en nam het heft in eigen handen. Niemand komt ongevraagd aan zijn spullen, ook al gaat het om een busje van dertig jaar oud.

“En ik gebruik hem zelden, maar dat praat diefstal verre van goed”, vertelt Bart, die wegens het nog lopende politieonderzoek liever niet met zijn volledige naam genoemd wil worden.

Hels karwei
In zijn personenauto ging Bart de dieven achterna. Uiterst voorzichtig en zo onopvallend mogelijk. Dat bleek een hels karwei. “Ik had tegelijkertijd de politie aan de telefoon. Ik vertelde precies wat er gebeurde zodat zij op het juiste moment konden toeslaan”, aldus de achtervolger. “Daarnaast lette ik nog heel erg op mijn snelheid.”

Ontmaskerd
Hoe voorzichtig en secuur Bart ook te werk ging, werd hij na enige tijd ontmaskerd. “Ze kregen me in de gaten, want opeens zetten ze mijn bestelauto naar de kant. Vervolgens stapten ze uit en scheurden ze weg in een auto die vlak voor mij reed. Ik had geen idee dat die auto ook bij die groep hoorde.”

'Ik was helemaal perplex'
Na deze ontwikkeling nam de politie de achtervolging over. Er werd een politiehelikopter ingezet en surveillerende politiewagens probeerden de doorgang zo veel mogelijk te blokkeren. “Ik was helemaal perplex. Ik vond het een hele rare situatie, maar ik ben blij dat ik zo gehandeld heb”, vertelt de inwoner van Maren-Kessel.

Agenten zagen de verdachten over de Kanaalstraat in Oss scheuren. Zij verhoogden bij het zien van de politie de snelheid van de auto, waarop de agenten de achtervolging inzetten. Tijdens de vluchtpoging raakte de auto op de Havenstraat nog twee andere auto's.


'Hoop dat ze hem oppakken'
De auto raakte hierbij beschadigd, maar niemand raakte gewond. De Mercedes van Bart liep geen schade op, maar is voor sporenonderzoek wel naar Den Bosch gebracht. “Deze dieven hadden nooit een grote buit gehad, want het is een hele oude wagen. Of het persoonlijk is? Nee, daar ga ik niet van uit.”

De verdachten lieten vervolgens de auto op de Berghemseweg in Oss achter en gingen er te voet vandoor. De bestuurder, een 23-jarige Udenaar, werd aangehouden en zit vast voor verder onderzoek. De bijrijder wist te ontkomen. “Ik hoop dat ze hem snel pakken”, zegt Bart.