Video

Bevrijder van Eindhoven na 70 jaar terug in Nederland voor herdenking Market Garden

27 juni 2014 om 16:27
nl
De Amerikaanse oorlogsveteraan Armando Marquez (90) uit El Paso komt in september met zijn vrouw Christina (85) naar de herdenking van Market Garden. Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat hij terugkomt naar Europa. Marquez was één van de parachutisten van de 101ste Airborne Division die op 18 september Eindhoven bevrijdde. Van zijn oorspronkelijke eenheid, is hij nog de enige die leeft.
Geschreven door

Aan de wand van zijn kleine veteranenwoning in El Paso hangt een foto die is genomen in Eindhoven. Armando beschildert in de buurt van het Stratumseind een buitgemaakte Duitse truck met de het embleem van zijn eenheid, het demolition platoon van het 506de regiment.
Bij hem staat een jongetje van een jaar of twaalf. "Ik noemde hem 'hijo', dat betekent zoon, vertelt Armando. "Overal waar ik ging, volgde het jongetje mij. Ik gaf hem snoep, kauwgum en chocolade. En ik liet hem mijn geweer dragen. Dat was geladen, ja. Het was een leuk jochie maar ik kon hem niet verstaan."
Tatoeage parachuteArmando zit vol verhalen. Zijn vijf kinderen, tien kleinkinderen en 16 achterkleinkinderen, weten er alles van. Hij heeft 13 onderscheidingen, waaronder drie bronzen sterren, voor dapper optreden. "Eigenlijk verdiende ik er maar twee. Waarvoor ik die derde heb gekregen weet ik niet, maar ik hou hem maar." 
Een andere onderscheiding is de 'Purple Heart'. Die wordt onder anderen gegeven aan Amerikaanse militairen die gewond zijn geraakt. Deze medaille krijgt later mijn kleindochter. "Ze is een schatje", vertelt Christina. "Ze heeft ter ere van Armando een parachute op haar schouder laten tatoeëren."
D-dayTwee keer kwam hij actie als parachutist tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens Market Garden dus, toen landde hij bij Son. En op D-day, 6 juni 1944 werd hij gedropt op Frans grondgebied, achter de vijandelijke linies. "Het was onze missie om twee bruggen te bezetten. Dat is ons peloton gelukt, maar helaas zonder mij. Bij de landing brak ik mijn been. De piloot was een groentje, hij vloog te hard en te laag. Mijn parachute was nog niet helemaal open toen ik de grond raakte."
Met een gewonde maat bleef hij achter. Morfine hield ze op de been. Pas zeven dagen later kon hij zich weer bij de eigen troepen voegen.
'Hij is voor mij een held'Eindhovenaar Erik van Turnhout (35) heeft er voor gezorgd dat Armando naar Nederland kan komen. Hij is buitengewoon geïnteresseerd in operatie Market Garden en hij bezocht al een aantal veteranen die er aan deelnamen, onder wie Armando."Armando is voor mij een held", vertelt Van Turnhout. 
"Hij verdient het als bevrijder om naar Eindhoven te komen. Dit is sowieso een van de laatste keren dat we bij een herdenking veteranen zullen zien. Ze zijn dood of worden echt te oud."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.