Meningen verdeeld over actie gratis seizoenkaarten bij NAC Breda: 'We gaan kinderen compenseren'

27 juni 2014 om 21:43
nl
Niet alle NAC-fans zijn blij met de actie van de club omduizend gratis seizoenkaarten weg te geven aan kinderen tot en met dertien jaar. Volgens sommige supporters worden mensen die voor hun kind al een seizoenkaart hebben gekocht hiermee benadeeld. "Wij gaan een mooi gebaar maken naar die kinderen", zegt Jan-Willem van Dijk, initiatiefnemer van de actie. "Niet financieel, maar met een geste."
Geschreven door

Volgens NAC gaat het slechts om een groep van ongeveer tweehonderdvijftig kinderen in de leeftijdsgroep tot en met dertien jaar die al een seizoenkaart hebben gekocht. Inmiddels hebben zij allemaal een e-mail van de club gehad waarin staat dat zij worden gecompenseerd. "Dat kunnen wij niet in geld doen", aldus Van Dijk.
'Speciale activiteiten'"Maar voor die kinderen komen er speciale activiteiten. Daar zijn we nog mee bezig. Maar je moet denken aan zaken als een speciale line-up voor de wedstrijd, een lunch met de spelersen een persconferentie voor kinderen. Begin volgende week komen we er op terug."
NAC had al voor het bekendmaken van de actie het plan opgevat om iets te doen voor kinderen die inmiddels een jaarkaart in hun bezit hebben. Het idee is ook getoetst bij het vertegenwoordigend supportersorgaan van NAC, de Clubraad. "Wij vonden het in eerste instantie geen goed idee", zegt Ad van de Bemt, die ook voorzitter is van de supportersvereniging. "Maar nu kunnen we er zeker mee leven. Sterker nog, ik zou zelf kiezen voor de extra activiteiten in plaats van een gratis seizoenkaart. Want de ideeen daarvoor zijn echt heel leuk en bijzonder." 'Er moet iets gebeuren' De meningen onder de NAC-fans, maar ook intern bij de club, zijn verdeeld. Op internet wordt er in ieder geval stevig gereageerd. Jan-Willem van Dijk vraagt om begrip voor de actie. Hij stelt zelfs dat het noodzakelijk is. "Het besef moet er komen dat het elk jaar een stukje is geworden bij NAC. De club kan financieel maar net het hoofd boven water houden. Er moet iets gebeuren en dat zijn we aan het doen, anders is het over drie jaar afgelopen. Het blijft gewoon een goed verhaal. We wilen het stadion vol krijgen en geld verdienen. Als je niks doet, gebeurt er ook niets."
De actie van Van Dijk loopt tot en met vrijdag 4 juli. De kritiek spitst zich ook toe op het moment waarop de actie gehouden wordt. De open dag, de oefenwedstrijden en zelfs de eerste training moeten nog beginnen. Momenten waarop supporters hun seizoenkaarten kopen en er niets gratis weggeven dient te worden. NAC had de actie daarom wellicht later moeten houden, zeggen de critici. "Dat is heel simpel", pareert Jan-Willen van Dijk dat gegeven. "De schoolvakantie begint over twee weken. Dan zijn we te laat."
Jan-Willen van Dijk werkt op pro deo basis voor de commerciele afdeling van NAC. Eerder was hij eigenaar van hoofdsponsor Into Telecom. In zijn plan kunnen kinderen alleen een gratis seizoenkaart afhalen als zij een volwassene als begeleider meenemen. Die moet wel zelf een seizoenkaart kopen. Zo hoopt NAC het stadion voller te krijgen en extra geld binnen te halen. "Zo'n anderhalve ton", zegt Van Dijk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.