De Persgroep heeft miljoenen over voor moederbedrijf Brabantse kranten

30 juni 2014 om 10:58
nl
Het Eindhovens Dagblad, het Brabants Dagblad, de Gelderlander en BN DeStem komen waarschijnlijk in andere handen. Het Vlaamse mediaconcern De Persgroep maakte maandag bekend Mecom te willen overnemen. Mecom is het moederbedrijf van Wegener, de uitgever van de Brabantse krantentitels.
Geschreven door

De Persgroep is de uitgever van onder meer de Volkskrant, AD, Trouw en een aantal Belgische titels. Met de overname is het in een klap ook eigenaar van titels als De Gelderlander, De Stentor, Brabants Dagblad, Twentsche Courant Tubantia, BN/DeStem, Eindhovens Dagblad en Provinciale Zeeuwse Courant.
245 miljoenDe Persgroep heeft in totaal 245 miljoen euro over voor Mecom. De voorwaarden voor het bod zijn al goedgekeurd door beiden partijen.
Inmiddels heeft het Belgische bedrijf ook al ruim 44 procent van de uitstaande aandelen Mecom toegezegd gekregen.
Journalistieke clubWat precies de gevolgen van een overname voor de Brabantse kranten zijn, is ook voor de medewerkers nog onduidelijk. Ans van Goch, secretaris van de redactieraad van BN De Stem: "De Persgroep in een journalistieke club, een krantenfirma. Ik mag hopen dat het bij ons tot een kwaliteitsimpuls leidt".
Van Goch heeft ook zorgen: "Is onze eigenheid gegarandeerd? De Brabantse kranten zijn ijzersterke merken die je moet behouden".
PluriformiteitDe Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) heeft gemengde gevoelens bij een eventuele overname door De Persgroep. "Het is goed dat een uitgeverij de koper is en niet één of andere investeringsmaatschappij, maar we maken ons grote zorgen over de gevolgen voor de werkgelegenheid en de journalistieke pluriformiteit", zegt dagbladsecretaris Annabel de Winter.
De NVJ is niet te spreken over de manier waarop het nieuws naar buiten kwam: "We zijn onaangenaam verrast dat we het uit een persbericht hebben moeten vernemen'', zei De Winter.
ZZP'ersDe NVJ is bang dat de overname niet alleen slecht uitpakt voor vast personeel maar vooral ook voor zzp'ers en freelancers. "Er is straks nauwelijks nog concurrentie en freelancers hebben meerdere opdrachtgevers nodig om hun werk te kunnen doen en een goed inkomen te hebben.''

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.