'Dit mag en moet niet kunnen’, thuishulpen verrast na faillissement van Thebe Huishoudelijke Zorg BV

BREDA - “Ik ga teleurgesteld de feestdagen in.” Aan het woord is Irma Does uit Tilburg. Zij is een van de thuishulpen die haar baan verliest nadat de rechtbank in Breda donderdagmiddag het faillissement uitsprak van Thebe Huishoudelijke Zorg BV. “Alles wat is opgebouwd zijn ze nu weer aan het afbreken.”
Thebe Huishoudelijke Zorg heeft 6762 cliënten die hun vertrouwde thuishulpen verliezen. Het zorgbedrijf levert huishoudelijke zorg in twintig gemeenten in Midden- en West-Brabant. Donderdag werd het faillissement uitgesproken door de rechtbank van Breda.

“Er wordt beweerd dat er geen geld is om de zorg te geven die juist gegeven moet worden. Daar zijn wij de dupe van geworden. We hebben ontslag gekregen en cliënten krijgen of geen zorg meer of ze krijgen zorg van mensen die voor een lager loon moeten werken”, vertelt Does.

'We hebben niks gehoord'
Mariëlle van Gool uit Oosterhout raakt ook haar baan kwijt. “Dit komt heel onverwacht. We zijn van te voren nergens van op de hoogte gesteld, terwijl we dat wel hadden gevraagd.”

In Oosterhout werden op een bijeenkomst in november alle huishoudelijke hulpen uitgenodigd. “De consequenties zijn toen uitgelegd. Er zouden weinig cliënten overblijven, de kans was groot dat voor iedereen ontslag zou worden aangevraagd. Maar al die tijd bleef het stil en hebben we niks gehoord.”

'Moet niet kunnen'
Het UWV tikte in november Thebe op de vingers. Dat stelde Does nog enigszins gerust. “Het UWV keurde de ontslagen af omdat Thebe een gezond bedrijf zou zijn. Nu blijkt het omgekeerde.”

“Ik ben teleurgesteld in de regering, in de gemeente, in de manier waarop het in Nederland gaat. Dit mag en moet niet kunnen. Alles wat is opgebouwd zijn ze nu weer aan het afbreken.”