Gemeenten geschokt door faillissement Thebe: 'Zo erg hadden we niet verwacht'

OOSTERHOUT - Het faillissement van Thebe Huishoudelijke Zorg BV slaat in als een bom bij gemeenten in Midden- en West-Brabant. Wethouder Marian Janse van de gemeente Oosterhout reageert geschrokken. "Dat het moeilijk was, wisten we ook wel, maar zo erg hadden we niet verwacht."
Janse noemt het 'heel erg' voor de medewerkers en hun cliënten. "Zeker zo vlak voor de kerst."

Oosterhout had tot 1 januari een contract met Thebe voor de huishoudelijke hulp. Na 1 januari schrapt Oosterhout de hulp en moeten mensen in de gemeente zelf particulieren inhuren. Daar krijgen ze wel vergoedingen voor van de gemeente.

'We kunnen niet anders'
Thebe noemt dit soort constructies de 'nekslag' voor de Huishoudelijke Zorg BV. Janse snapt dat de gemeente het Thebe moeilijk maakt. "Het is al een tijdje bekend dat de overheid veertig procent gaat bezuinigen. Het komt dus ook niet helemaal onverwacht."

De gemeente heeft weinig keus. "Ik denk dat we in Oosterhout niet anders kunnen. Zo'n korting op het budget is niet de enige verandering. Wij kunnen het ons als gemeente niet veroorloven om alle kortingen van het rijk op te vangen. Dat krijgen we niet bijgepast", zo legt Janse uit.

'Thebe wilde niet bijtekenen, ik snap nu waarom'
Janse maakt zich nu vooral zorgen over de levering van de zorg in december en januari. "We hadden gevraagd of de drie organisaties die de zorg leverden een maand bij willen tekenen. Ze deden dat allemaal, behalve Thebe. Ik snap nu wel waarom."

De gemeente is nu druk om oplossingen te zoeken. Omdat Thebe weigerde bij te tekenen, was Oosterhout al in gesprek met andere organisaties. "We zoeken naar goede oplossingen voor de cliënten."

'Hoe gaat dat opgelost worden?'
Tilburg is de grootste gemeente in het werkgebied van Thebe en het slechte nieuws heeft de Tilburgse wethouder Hans Kokke ook bereikt. "Heel vervelend nieuws voor de medewerkers die hun baan verliezen", zo zegt zijn woordvoerder.

De gemeente zegt een contract te hebben met Thebe tot eind 2015. In totaal krijgen 1400 mensen in Tilburg huishoudelijke hulp. "De vraag is hoe dat opgelost gaat worden. Morgen is er een gesprek met Thebe en daarnaast gaan we kijken of het via andere zorgaanbieders kan."

'Pijnlijke boodschap'
De gemeente Tilburg wil niet reageren op de kritiek die Thebe-bestuurder Verweij uit richting gemeenten. "Dat is een conclusie die Thebe zelf heeft getrokken. Daar ga ik verder niets over zeggen", aldus de woordvoerder.

De gemeente Goirle heeft, zo zegt ze zelf, in tegenstelling tot andere gemeenten in de regio juist gekozen voor voortzetting van de huishoudelijke zorg. De gemeente noemt het faillissement 'een pijnlijke boodschap voor de medewerkers van Thebe die zo vlak voor de feestdagen met dit bericht geconfronteerd worden'.

"Voor zover het inwoners van Goirle betreft, zal de gemeente hen zo goed mogelijk ondersteunen", laat de gemeente weten.