Brabant Water wil afschaffing van belasting op drinkwater

30 juni 2014 om 14:36
nl
Brabant Water wil dat de rijksbelasting op kraanwater wordt afgeschaft. Belasting heffen op drinkwater is een verkeerd signaal, vindt het drinkwaterbedrijf.
Geschreven door

Kraanwater hoort volgens Brabant Water bij de eerste levensbehoeften. "Het is een schoon product en daarom past het niet in een rijtje met bijvoorbeeld tabak en alcohol", zegt directeur Guiljo van Nuland.  Het stoort hem dat de belastingdruk op water desondanks bijna even hoog is.
Belastingverhoging verdubbelt de prijs voor consumentVan Nuland: "Dankzij efficiënter werken kunnen wij de prijs voor kraanwater al voor het tweede jaar op 46 cent per duizend liter houden.  Maar dat wordt tenietgedaan door belastingverhogingen van de overheid." Op elke kuub water geldt nu een belastingheffing van 40 cent.
"Daarmee komt water in hetzelfde rijtje terecht als tabaksproducten en alcohol, terwijl water een schoon product is en daar niet in thuis hoort," aldus directeur Van Nuland. Voor de consument komt de prijs voor drinkwater als gevolg van die verhoging op 84 cent per kuub.
Samen met de Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis dringt Brabant Water er in Den Haag op aan om de belasting op leidingwater (BoL) voor particulieren af te schaffen. Eerder al lukte dat al voor bedrijven. Van Nuland geeft de overheid ook nog een tip mee: "Als het de overheid te doen is om meer belastinginkomsten binnen te halen, zijn er nog genoeg vervuilende producten waarop belasting geheven kan worden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.