Essent stopt niet met het kopen van 'bloedkolen'

30 juni 2014 om 16:41
Nederlandse energiebedrijven, waaronder Essent in Den Bosch, zijn niet van plan te stoppen met het inkopen van Colombiaanse 'bloedkolen' bij de mijnbouwbedrijven Drummond en Prodeco. Dat laten Nuon, E.ON, EPZ en Essent gezamenlijk weten.
Geschreven door

De energiebedrijven reageren daarmee op een oproep van vredesorganisatie PAX om de kolen te bannen, omdat de mijnbouwbouwers betrokken zouden zijn bij paramilitair geweld in het Zuid-Amerikaanse land.
Enige invloed"Als we nu per direct stoppen met kolen inkopen, koopt een andere partij deze gewoon op, daarvoor is Nederland als land te klein om enige invloed uit te oefenen. En daarmee verlies je alle grip op de situatie ter plekke'', stellen de energiebedrijven in een gezamenlijke verklaring.
De ondernemingen zeggen niet weg te lopen van hun verantwoordelijkheden, maar ze willen 'niet op de stoel van de rechter' gaan zitten.
Mensen vermoordOnderzoek van PAX wijst uit dat Drummond en Prodeco in de Colombiaanse provincie Cesar paramilitairen hebben betaald en strategische informatie met hen hebben uitgewisseld. Tussen 1996 en 2006 zijn daar door toedoen van paramilitairen in totaal 3100 mensen vermoord en 55.000 boeren van hun land verdreven.
"De slachtoffers hebben compensatie noch erkenning gekregen. Tot op de dag van vandaag profiteren de mijnbouwbedrijven van deze grove mensenrechtenschendingen. Een deel van het afgepakte land ligt op het grondgebied van de bedrijven'', aldus PAX.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...