Met 3,5 miljoen euro de Brabantse bij redden, dat wil de Partij voor de Dieren

30 juni 2014 om 23:29
nl
De fractie van de Partij voor de Dieren in Provinciale Staten wil 3,5 miljoen euro uittrekken voor een reddingsplan voor de bijen in de provincie. Daar gaat het na twee slechte winters niet zo goed mee. De partij vindt de bij van onschatbare waarde voor de Brabantse ecologie en economie.
Geschreven door

De bijensterfte in Brabant is volgens de Partij voor de Dieren al een aantal jaren aanzienlijk hoger dan in de rest van Nederland. Volgens de partij is het investeren in de bij van groot belang voor de natuur en landbouw.
Tuinders afhankelijk van bijenIn Brabant zijn bijna 2000 tuinders afhankelijk van bestuiving door bijen, schrijft de Partij voor de Dieren in haar initiatiefvoorstel. Maar de bij heeft het moeilijk door onder meer een tekort aan drachtplanten en het gebruik van bestrijdingsmiddelen.
De Partij voor de Dieren wil 'bijenlinten' aanleggen om voor voedsel te zorgen. Zo wil de partij de samenwerking met gemeenten zoeken om langs fietspaden deze bloemen te gaan planten.
'Maïsvelden woestijnen voor bijen'Ook wil de Partij voor de Dieren investeren in de landbouw. Boeren moeten overgehaald worden om meer vriendelijke gewassen te verbouwen voor bijen.
"Nu heb je uitgestrekte maïsvelden," zegt statenlid Marco van der Wel. "Dat zijn woestijnen voor bijen. Wij willen boeren overhalen om gewassen als lupine en luzerne te verbouwen. Goed voor de bij en van dit gewas kunnen vleesvervangers gemaakt worden."
Ook wil de partij burgerinitiatieven om de bij te redden, financieel ondersteunen. Zo is er het project Food4Bees uit Oirschot. "Dit project wil graag over heel Brabant uitbreiden. Een ideaal project voor de provincie om te ondersteunen," zegt Van der Wel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.