Gastouderbureaus binden de strijd aan met gemeenten over legeskosten

1 juli 2014 om 11:06
nl
Het wordt mensen die een gastouderbureau willen beginnen niet gemakkelijk gemaakt. De vergunning die nodig is om aan de slag te gaan, wordt steeds duurder. Binnen de Brabantse gemeenten lopen de tarieven sterk uiteen. In sommige gevallen kost het niets en in andere gevallen honderden euro’s.
Geschreven door

Een van de grootste organisaties in Nederland van gastouderbureaus, ViaViela in Lieshout, stelt de willekeur en de hoogte van de tarieven aan de kaak. Gemeentes die meer dan 300 euro aan legeskosten voor een vergunning vragen, worden aangeschreven. “Die bedragen staan niet in verhouding tot het werk dat ze ervoor moeten doen op het gebied van registratie en inspectie”, zegt Jasmijn van Koetsveld van ViaViela. “Het lijkt er op dat gemeentes er zelfs aan verdienen.”
In beroep bij rechtbankIn Brabant spant volgens Van Koetsveld de gemeente Sint-Oedenrode de kroon met een tarief van 400 euro. “Waarom bij de ene gemeente niets en bij de andere gemeente enkele honderden euro’s voor hetzelfde werk?  Daarom maken we altijd bezwaar en in sommige gevallen gaan we in beroep bij de rechtbank.”
Bij gastouderbureaus worden groepen van maximaal zes kinderen opgevangen bij de gastouder thuis. Opvang bij een kind thuis door een gastouder is ook mogelijk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.