Video

Landmacht betreurt ophef over herdenkingstocht Market Garden

1 juli 2014 om 11:46
nl
De landmacht betreurt de onvrede die is ontstaan bij Stichting OMG2014 over de herdenkingsoptocht van Operatie Market Garden in september. Volgens een woordvoerder gaat de landmacht zo snel mogelijk in gesprek om de onvrede weg te nemen.
Geschreven door

“Er zijn in het begin verwachtingen gewekt waar we als landmacht niet aan konden voldoen. En in de communicatie is het stukgelopen”, zegt woordvoerder Amanda Vissers. “Maar vanwege de bezuinigingen zijn wij ook gebonden aan budgetten en capaciteit.”
In september organiseren zowel de landmacht als de Stichting OMG2014 hun eigen herdenkingsoptocht door Brabant. “Werk samen met Stichting OMG2014 en déconflicteer waar nodig”, zo staat in een vertrouwelijke Defensienota die in handen is van Omroep Brabant.
DwarsbomenMaar volgens leden van de Stichting OMG2014 worden zij door de landmacht gedwarsboomd. Zo was toegezegd dat een locomotief naar Brabant zou worden verplaatst, maar is die toezegging ingetrokken toen duidelijk werd dat de locomotief voor Stichting OMG2014 bedoeld was in Veghel.
Daarnaast mag de Stichting geen Waalcrossing bij Nijmegen doen, terwijl de landmacht die twee dagen later wel doet. “Dat heeft alles te maken met veiligheid”, legt Vissers uit. “Wij zijn getrainde mensen met moderne boten. Een historische boot is veel te gevaarlijk. Vandaar dat we negatief geadviseerd hebben.”
Een van de medewerkers van Stichting OMG2014 heeft zelfs op het punt gestaan naar de vaste Kamercommissie van Defensie te stappen vanwege de problemen met de landmacht. “Ze zijn bezig met hun eigen feestje. Daar moet alles voor wijken”, zo meent hij.
Engelse clubDe landmacht ondersteunt zowel de Stichting OMG2014 als de Engelse Liberation Taskforce. Hoe die verdeling in mankracht en budget is, kon de woordvoerder niet exact zeggen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.