Zorgorganisatie Thebe schrapt functie van thuishulp en biedt lagere functie aan

1 juli 2014 om 14:05
nl
Zorgorganisatie Thebe schrapt per 1 januari 2015 de functie van thuishulp. Dat heeft de organisatie maandag in een brief aan het betrokken personeel bekendgemaakt. Voor alle 621 thuishulpen binnen Thebe wordt ontslag aangevraagd. Daarnaast krijgen zij de lagere functie van huishulp aangeboden.
Geschreven door

De thuishulpen van Thebe, actief in 22 gemeenten in West- en Midden-Brabant, helpen mensen met het schoonmaken van het huis. Bovendien zijn zij opgeleid voor hulp in de organisatie van het huishouden en het signaleren van problemen bij de cliënten.
Volgens Thebe loopt de vraag naar thuishulp door de bezuinigingen in de zorg steeds verder terug en heeft de functie ‘steeds minder bestaansrecht’.
Minder salarisDe medewerkers krijgen van Thebe allemaal de functie van huishulp aangeboden, maar dat houdt wel in dat het personeel genoegen moet nemen met minder salaris. Volgens vakbond Abvakabo FNV gaat het om ongeveer twintig procent.

Wel staat in het sociaal plan van Thebe dat het oude salaris van de betrokken werknemers voor één jaar gehandhaafd blijft en daarna in een halfjaar wordt afgebouwd. Ook krijgen de personeelsleden die de functie van huishulp op korte termijn accepteren als bonus één bruto maandsalaris mee.
Om de instroom van thuishulpen naar de groep huishulpen mogelijk te maken, worden de tijdelijke contracten van huidige huishulpen niet verlengd.
'Noodzakelijke ingreep'“Wij betreuren het besluit, maar zien ook dat dit een noodzakelijke ingreep is. Doen we dit niet dan stevent Thebe Huishoudelijke Zorg bv op zeer korte termijn af op een faillissement. Dat zou betekenen dat de werkgelegenheid voor alle werknemers HbH komt te vervallen”, zo schrijft Thebe.
Volgens Abvakabo FNV is het schrappen van de functie van thuishulp overigens nog ‘absoluut geen gelopen race’. “We zijn in overleg met Thebe en onze inzet is om dit besluit tegen te houden”, aldus woordvoerder Marian Beldsnijder. De werknemers van de zorgverlener waren al op de hoogte dat er gesneden zou worden in het personeelsbestand. Dat werd in juni bekendgemaakt tijdens bijeenkomsten in Dussen en Tilburg.                                                                                

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.