Dierenmishandeling in Brabant: 'Het komt in alle lagen van de bevolking voor’

1 juli 2014 om 15:33 • Aangepast 24 april 2020 om 14:41
Dierenmishandeling komt in alle lagen van de bevolking voor en met de daders is iets goed mis. Dat zegt Marie-José Enders, bijzonder hoogleraar antrozoölogie aan de Open Universiteit. De hoogleraar doet haar uitspraken naar aanleiding van het toenemend aantal dierenmishandelingen, onder meer in Brabant.
Geschreven door

In de afgelopen periode werden in Brabant onder meer duiven onthoofd en met een metalen pin doorboord, een katje doodgeschopt en paarden mishandeld en verminkt. “Het is niet bekend waarom mensen dit doen. Maar dat er iets mis is met de ontwikkeling, omgaan met agressie en psyche van deze mensen is wel duidelijk", vertelt Enders. "Op de daders is geen sticker te plakken, het komt in alle lagen van de bevolking voor.”
Relatie met huiselijk geweldVolgens Enders is het van groot belang dat daders zo snel mogelijk worden opgespoord en behandeld. “Dierenmishandelingen staan niet op zichzelf. In de helft van de gevallen is er meer aan de hand en houdt het niet op bij dierenmishandeling.
Vaak is er ook een relatie met huiselijk geweld, kindermishandeling, drugshandel, kinderhandel of andere criminaliteit. Ook kan het zijn dat de daders zelf slachtoffer zijn geweest van geweld.”
'Zoeken naar speld in hooiberg'Bij een snelle opsporing van het probleem kan een behandeling mogelijk nog soelaas bieden voor de daders en kan erger worden voorkomen.  “Medewerkers van de dierenpolitie kijken in het geval van dierenmishandeling ook goed om zich heen. Signalen dat er meer aan de hand is, moeten snel worden onderkend.”
Volgens politiecommissaris Henk Achten wordt hard gewerkt om signalen van dierenmishandeling snel in beeld te krijgen. "Mondjesmaat wordt er nog maar iemand opgepakt voor dierenmishandeling. Het is soms zoeken naar een speld in een hooiberg. Door een nauwe samenwerking tussen dierenartsen - die een mishandeling constateren - en de politie moet het aantal opgepakte daders stijgen."

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...