Video

87 van 100 verdachten oudejaarsrellen Veen vrijuit, justitie staat toch achter massale aanhoudingen

1 juli 2014 om 18:06
nl
Justitie gaat 87 van de 100 opgepakte verdachten bij de rellen in Veen van eind december niet vervolgen. Tegen hen is niet voldoende bewijs verzameld. Justitie staat echter nog steeds achter de massale aanhoudingen tijdens afgelopen jaarwisseling. Dat heeft justitie in Breda dinsdagmiddag bekendgemaakt.
Geschreven door

De politie pakte honderd jongeren op na ongeregeldheden. Alle jongeren zaten tijdens oud en nieuw in de gevangenis. “De bewuste massale confrontatie, het negeren van aanwijzingen van de politie en het gebrek aan verantwoordelijkheid om elkaar te corrigeren, rechtvaardigt de aanhouding van de honderd verdachten”, legt hoofdofficier van justitie Jet Hoogendijk uit in een verklaring.
'Inktzwart randje'Advocaat Erik Thomas, die tientallen betrokkenen bijstond, noemt de seponering een 'positief bericht met een inktzwart randje'. "Het OM neemt geen afstand van wat er gebeurd is." Volgens de advocaat is de reden van vrijspraak, het gebrek aan bewijs, onzin. "Die mensen hadden nooit verdacht mogen zijn."
In totaal worden dertien van de honderd opgepakte mensen strafrechtelijk vervolgd. Het onderzoek naar hen is nog in volle gang. Voor een deel zijn dit verdachten die branden hebben gesticht en geweld hebben gepleegd tegen agenten die ‘juist een ‘veilige werkomgeving’ wilden creëren.[YouTube:body:http://youtu.be/dJo0hP-i1KY]
Jongeren op de vluchtOp de bewuste avond werd in de Grotestraat een auto in brand gestoken, waarna de situatie uit de hand liep. Toen agenten ter plaatse kwamen, werden direct enkele voertuigen van de politie en brandweer bekogeld met flessen en vuurwerk. Eerder die avond zou het al langer onrustig zijn geweest voordat het misging.
In eerste instantie werden acht relschoppers aangehouden omdat ze het gebied rondom de brandende auto niet wilden verlaten. De rest van de jongeren vluchtte een nabijgelegen horecagelegenheid in.
'Familie wist niet waar ik was'Zo ook Dimitra, die in totaal vier dagen vastzat. "Samen met een vriend zat ik in de kroeg, toen die werd omsingeld door politiebusjes. De politie zou hebben gezegd dat we naar buiten mochten, maar dit is niet waar. Als je naar buiten mag, ga je niet binnen zitten wachten tot het uit de hand loopt", zegt Dimitra tegen Omroep Brabant.
"Wat in Veen is gebeurd, is natuurlijk niet goed te praten. Maar hoe er vervolgens gereageerd is, vind ik veel erger. Vrienden en familie wisten vier dagen lang niet waar ik was."
Advocaat Tom Deckwitz stond twaalf betrokkenen bij. "Veel cliënten hebben zich door de vrijheidsbeneming niet kunnen richten op hun studie of hun werk. Vooral dat laatste heeft tot veel strubbelingen geleid. Een deel van de personen die zich wegens de detentie niet hebben kunnen melden op hun werk, hebben een behoorlijk onplezierig gesprek met hun baas gehad. Detentie doet de arbeidsrelatie geen goed”, schrijft hij in een persverklaring.
[YouTube:body:http://youtu.be/uQts0e9c1NI]
AfschuwBurgemeester Naterop van de gemeente Aalburg kijkt met afschuw terug op de rellen in Veen. "Het heeft een enorme impact gehad op het dorp", zei de burgervader eerder.
Er worden voor eind dit jaar duidelijke grenzen getrokken, meldt justitie. Veen heeft een slechte reputatie als het gaat om jaarwisselingen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.