Video

'Organon zwakte risico's over gebruik anticonceptiemiddel NuvaRing af'

2 juli 2014 om 11:05
nl
Het voormalige Organon in Oss, tegenwoordig bekend als MSD, heeft cruciale gegevens over het anticonceptiemiddel NuvaRing verzwegen. Dit blijkt uit documenten die in handen zijn van De Correspondent. Het Osse bedrijf zou er alles aan gedaan hebben aan om de risico's van trombose af te zwakken in de bijsluiter.
Geschreven door

De NuvaRing is een alternatief voor de pil, ontwikkeld door Organon. De kunststof ring wordt door vrouwen in de vagina geplaatst en scheidt lokaal hormonen af die een zwangerschap voorkomen. Het voordeel ten opzichte van de pil is dat de hormoondosering lager zou zijn.
'Succesvol lobbyen'Volgens De Correspondent heeft Organon sterk bij de Amerikaanse toezichthouder FDA gelobbyd om niet op de bijsluiter van het product te moeten vermelden dat de NuvaRing een hoger risico op trombose met zich meebrengt. Uit onderzoek van de FDA is gebleken dat het aantal trombosegevallen in een aantal kleine proeven tweemaal zo hoog ligt als bij vergelijkbare pillen met hormonen die al op de markt zijn. In vergelijking met de meest veilige anticonceptiepillen is de kans bijna vier keer zo hoog.
Een medisch onderzoeker van de FDA schrijft in een interne evaluatie over de NuvaRing: "Het is duidelijk dat we bij het goedkeuren van dit nieuwe product moeten wijzen op de hogere risico's waarmee deze hormonen in de wetenschappelijke literatuur worden geassocieerd." Ondanks enkele jonge tromboseslachtoffers wordt de vergunning alsnog verleend door de FDA.
Tegenwoordig wordt de NuvaRing jaarlijks door zo'n anderhalf miljoen vrouwen gebruikt. De anticonceptiering leverde producent MSD in 2013 liefst 686 miljoen dollar op.
Anticonceptiering al langer onder vuurDe NuvaRing ligt al langer onder vuur. In november vorig jaar werd bekend dat tweeduizend gebruikers in de VS een schadeclaim hadden ingediend bij de fabrikant. Volgens de Amerikaanse vrouwen die de claim hebben ingediend, heeft de Nuvaring longembolieën en herseninfarcten veroorzaakt. Vijf vrouwen zouden hieraan overleden zijn.
Begin dit jaar werd bekend dat in in 2009 een vrouw is overleden door het gebruik van de anticonceptiering. In Nederland wordt de ring jaarlijks 170.000 keer verstrekt, blijkt uit cijfers van de stichting Farmaceutische Kengetallen.
'NuvaRing uitstekend middel' MSD laat in een reactie weten dat er 'substantieel onderzoek voorhanden is dat de veiligheid van het middel waarborgt'. De Correspondent stelt vraagtekens bij een van de onderzoeken. Hierbij zouden te weinig proefpersonen zijn gebruikt om definitief uitsluitsel te kunnen geven over de veiligheid van de NuvaRing.
Volgens medisch directeur Caroline Doornebos is de NuvaRing 'een uitstekend middel'. Ze onderschrijft dat er risico's zijn, maar dat die bekend zijn en niet voor problemen kunnen zorgen als het anticonceptiemiddel aan de juiste personen wordt voorgeschreven. Ze vindt het jammer dat er nu opnieuw onnodig onrust wordt veroorzaakt door de berichtgeving van De Correspondent. "Er staat niets nieuws in het verhaal. Het middel is nu dertien jaar op de markt. De vergrote kans op trombose hebben wij nooit onder stoelen of banken gestoken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.