Rookverbod zet kwaad bloed bij kroegbaas Jac van Dongen: ‘Totaal respectloos, ik kan wel stoppen'

2 juli 2014 om 11:29 • Aangepast 21 november 2020 om 23:39
nl
Na 32 jaar lijkt het einde van café De Klomp in Etten-Leur in zicht. Dat zegt de terneergeslagen kroegbaas Jac van Dongen na het dinsdag ingevoerde algehele rookverbod in de horeca. Je mag binnenkort in geen enkele kroeg meer roken. "We kunnen niet overleven als dit wordt ingevoerd. Ik vind dit totaal respectloos van de Tweede Kamer."
Profielfoto van
Geschreven door

Het rookverbod is al langer van kracht, maar er gold nog een uitzondering voor kleine cafés waar de eigenaar zelf achter de tap staat. Die uitzondering is weer opgeheven, zo werd dinsdag in Den Haag duidelijk. De Klomp is zo'n klein café. "Ik ga dit nooit pikken", belooft Van Dongen. "Door deze nieuwe regel gaat het bedrijfskapitaal van deze kroeg naar de klote."
Veel bezoekers van het café in Etten-Leur zien De Klomp als een belangrijke ontmoetingsplek waar ze even een sigaretje kunnen opsteken. "Als het rookverbod in gaat, wordt de omzet per direct gehalveerd. Dit zou betekenen dat de kroeg na meer dan dertig jaar dicht moet", vertelt Van Dongen.

Wachten op privacy instellingen...

'Vechten tot de laatste snik'In de Tweede Kamer stemde dinsdag een kleine meerderheid in met de nieuwe wet. Dat er een gezonde omgeving wordt gecreëerd, is voor de Kamerleden belangrijk. "Ik snap dat argument best", benadrukt Van Dongen. "Maar mensen hebben uiteindelijk zelf de keuze om in een rookcafé te gaan zitten. Het argument dat sommige kroegen niet kunnen overleven, vind ik zwaarder wegen."
Het rookverbod moet nog door de Eerste Kamer worden aangenomen. De tegenstanders hebben daar geen meerderheid. "Maar ik zal vechten, tot de laatste snik. Ik ga al mijn energie in deze allerlaatste kans stoppen."
Reactie LongfondsAls horeca-ondernemer moet je met meerdere mensen rekening houden, vindt het Longfonds. "Je hebt met meerdere mensen te maken en dat moeten ook kroegbazen van kleine cafeetjes in het achterhoofd houden", meldt een woordvoerder. "Voor het Longfonds weegt vanzelfsprekend gezondheid het zwaarst van alles. We zijn dan ook erg tevreden over de nieuwe wet."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.