‘Drinkwater in Brabant mogelijk in gevaar bij boren naar schaliegas’ - Omroep Brabant
Video

‘Drinkwater in Brabant mogelijk in gevaar bij boren naar schaliegas’

2 juli 2014 om 16:49
nl
Boringen naar schaliegas in Boxtel en Haaren kunnen de kwaliteit van het ‘uitstekende’ drinkwater in Brabant in gevaar brengen. Dat benadrukt Gedeputeerde Staten. Het drinkwater is voor Brabant een belangrijke economische factor, meldt het provinciebestuur. Dat zegt de provincie op de conceptnotitie voor schaliegasboringen, die enkele weken geleden naar buiten kwam.
Geschreven door

Eerder op de dag zette ook Brabant Water al vraagtekens bij de conceptplannen van het ministerie van Economische Zaken voor het boren naar schaliegas. Volgens het drinkwaterbedrijf wordt er onvoldoende gekeken naar het belang van drinkwater.
De provincie schrijft in een brief dat er eerst goed onderzoek moet worden gedaan naar de risico’s en de gevolgen van het boren naar schaliegas, voordat de plannen kunnen worden uitgevoerd. Boxtel en Haaren zijn momenteel in beeld voor schaliegasboringen. Die gemeenten zien dit niet zitten. [YouTube:body:http://youtu.be/q48jurtSYjo]
Natuurlijke breukenDe provincie heeft de brief in samenwerking met Boxtel, Haaren, Bergeijk en Brabant Water opgesteld. Gedeputeerde Staten wijst op de risico’s van schaliegaswinning in de omgeving van natuurlijke breuken, zoals de Roerdalslenk.
Verder wijst de provincie op de aanwezigheid van ‘oude, verlaten putten’ die zijn achtergebleven van de mijnbouwboringen in de vorige eeuw. Het is volgens Brabant Water niet duidelijk of deze putten voldoende zijn afgesloten. De schaliegasboringen moeten daarom volgens de partijen ‘op afstand’ van deze verlaten putten geslagen worden.[YouTube:body:http://youtu.be/sTTUQJmIqFo]
Belang van drinkwaterVolgens algemeen directeur Guïljo van Nuland van Brabant Water kijkt het ministerie van Economische Zaken onvoldoende naar het belang van drinkwater. ''Er wordt onvoldoende rekening gehouden met het belang van drinkwater, het beschermingsstelsel van drinkwaterwinningen en de milieurisico's voor het grondwater", meent hij.
Ook is Brabant Water van mening dat het ministerie in de plannen voor schaliegaswinning geen rekening houdt met de nog aan te wijzen strategische grondwatervoorraden en de daarbij behorende beschermingsgebieden.
Aardbevingen of gassenDe provincie vindt het belangrijk dat er goed onderzoek gedaan wordt naar de risico’s van schaliegas. “Omdat het boren naar schaliegas kan leiden tot aardbevingen of onverwacht transport van vloeistoffen of gassen langs de breuken."[Tweet:body:https://twitter.com/BrabantWater/status/484268676628373504]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.