Video

Zes jaar cel en tbs voor Frank R. uit Cuijk: verkrachting bewezen in geruchtmakende zedenzaak

3 juli 2014 om 17:08 • Aangepast 21 november 2020 om 23:39
nl
Frank R. uit Cuijk is veroordeeld tot zes jaar cel en tbs met dwangverpleging. De rechter acht verkrachting in de geruchtmakende zedenzaak bewezen. Dit werd donderdagochtend duidelijk in de rechtbank in Assen waar de rechter uitspraak deed in deze zaak. Op 28 mei werd tien jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen R. geëist.
Profielfoto van
Geschreven door

Hoewel de straf lager uitvalt dan de eerdere eis, zegt justitie donderdag ‘niet ontevreden’ te zijn met het vonnis. Of justitie in beroep gaat, kon de persofficier donderdagochtend nog niet zeggen. Justitiie wil eerst de uitspraak van de rechter bestuderen.
De advocaat van R., Tjalling van der Goot, geeft aan dat de rechter ‘een flinke hap’ van de eis van justitie heeft genomen. “Het maakt nogal verschil, tien of zes jaar”, zo zegt hij. Volgens Van der Goot is het vooral van belang dat R. zo snel mogelijk behandeld wordt. Dat is volgens zijn advocaat ook wat R. wil.
SchadevergoedingDe 49-jarige Frank R. zette honderden meisjes op internet aan tot seksuele handelingen via de webcam. Met een aantal meisjes had hij fysiek seks. Donderdagochtend werd duidelijk dat R. een schadevergoeding moet betalen aan zijn slachtoffers. Er kwamen tijdens de zitting bedragen van tienduizend euro voorbij. Het totale bedrag komt uit op bijna veertigduizend euro.

Wachten op privacy instellingen...

Behalve R. was ook een aantal slachtoffers donderdagochtend aanwezig bij de uitspraak. Volgens de rechter zijn twintig feiten bewezen. In één geval kwam het tot vrijspraak, omdat niet duidelijk is geworden of het slachtoffer ten tijde van het misbruik jonger dan 16 jaar was. R. is volgens de rechter verminderd toerekeningsvatbaar.

Wachten op privacy instellingen...

De rechter in Assen trok eind mei vier dagen uit om de zaak van R. te behandelen. Tijdens de zaak werd duidelijk dat de zedenverdachte door de jaren heen steeds meer een voorkeur kreeg voor extreme en dominante seks met jonge meisjes.

Maatschappij maximaal beveiligenDe eis van tien jaar en tbs met dwangverpleging was een zware eis. Persofficier van Justitie Pieter van Rest noemde de eis een maand geleden 'nodig omdat de zaak op de slachtoffers een geweldige impact heeft gehad en nog altijd heeft'. De zwaarste vorm van tbs werd volgens hem geëist omdat de maatschappij 'maximaal beveiligd moet worden tegen Frank R'.
Behalve voor verkrachting en grooming is R. ook veroordeeld voor verleiding, ontucht met minderjarigen, onttrekking van een minderjarige aan het gezag en het maken en bezitten van kinderporno.
"Ik kan alleen maar mijn excuses maken en zeggen dat ik meen wat ik zeg", vertelde R. al tijdens de eerdere zitting. "Ik weet echt wel wat er speelt. Het heeft mij vaak geraakt."
Lees alles over de zedenzaak Frank R. in ons dossier: www.omroepbrabant.nl/zedenzaakcuijk

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.