Video

Jos de G. (47) niet langer verdacht van moord, maar van doodslag op Nicole van den Hurk

3 juli 2014 om 11:34
nl
Jos de G. uit Helmond wordt niet meer verdacht van moord op de 15-jarige Nicole van den Hurk bijna twintig jaar geleden. Justitie heeft de beschuldigingen tegen hem beperkt tot verkrachting en doodslag. Dat zou betekenen dat De G. Van den Hurk niet met voorbedachten rade zou hebben omgebracht. De tbs van De G. is met een jaar verlengd. Hij blijft vastzitten.
Geschreven door

Officier van justitie Erna Vrijhoeven heeft dit donderdag bekendgemaakt tijdens een regiezitting in Den Bosch. Jos de G. werd in januari aangehouden omdat er overeenkomsten zijn tussen zijn DNA en de sporen die destijds op het lichaam van het meisje werden gevonden. De officier geeft aan dat de resultaten van het tactisch en forensisch onderzoek de reden zijn geweest om de beschuldiging af te zwakken.
Volgens Job Knoester, de advocaat van De G., was Van den Hurk voor haar dood 'seksueel actief'. Hij baseert zich op verschillende gevonden spermasporen. Het valt volgens Knoester niet te bewijzen dat Van den Hurk verkracht is voor haar dood als zij seksueel actief was. De moeder van de vermoorde tiener verliet geëmotioneerd de zaal toen de advocaat dat beweerde. Stiefbroer Andy van den Hurk reageert 'verbijsterd'.[Tweet:body:https://twitter.com/Femkeradio/status/484609085116252161]
Second opinion DNA-spoorDe G. moet volgens Knoester worden vrijgelaten omdat hij veertien jaar tbs 'met succes' heeft afgesloten. "Er is geen kans op herhaling en dus is hij niet meer gevaarlijk", meent de advocaat. Volgens justitie is er echter nog sprake van recidivegevaar. In februari gaf Knoester al aan dat zijn cliënt volgens hem onterecht vast zit voor de moord op Van den Hurk.
Knoester wilde dat het gevonden spermaspoor op de vermoorde tiener door DNA-expert Richard Eikelenboom onderzocht zou worden. Het verzoek om die second opinion werd in april door de rechter gehonoreerd. Dat DNA-spoor in de zaak van de vermoorde Eindhovense tiener wijst volgens Knoester niet alleen naar de 47-jarige Helmonder.[Tweet:body:https://twitter.com/Femkeradio/status/484602177709940736]
Lichaam gevonden in bossenDe destijds 15-jarige Van den Hurk verdween in oktober 1995, terwijl ze van het adres van haar oma op weg was naar de supermarkt in winkelcentrum Woensel in Eindhoven waar zij werkte.
Anderhalve maand later werd haar lichaam gevonden in de bossen langs de Mierloseweg in Lierop. Ze was met geweld om het leven gebracht. In januari werd Helmonder Jos de G. aangehouden. De 47-jarige verdachte zegt dat hij onschuldig is. De verdediging twijfelt aan de kracht van het spermaspoor.[YouTube:body:http://youtu.be/9b7pU6H6sLA][Tweet:body:https://twitter.com/Femkeradio/status/484602672356798464][Tweet:https://twitter.com/Femkeradio/status/484606084221775872][YouTube:http://youtu.be/95oByBa8L94]Lees alles over de moord op Nicole van den Hurk op onze speciale themapagina omroepbrabant.nl/nicolevandenhurk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.