Vleesbedrijf VION ENCEBE ontkent fout bij terughalen van besmet vlees, maar accepteert boete

3 juli 2014 om 13:58
nl
Vleesverwerker VION ENCEBE in Boxtel ontkent een fout te hebben gemaakt bij het terughalen van een partij besmet vlees. In een hoeveelheid droge worst werd een te hoge concentratie van de bacterie Listeria gevonden. Die kan een voedselinfectie veroorzaken. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn er wel degelijk overtredingen gemaakt. VION ENCEBE zegt dat er slechts een administratieve fout is gemaakt.
Geschreven door

Bij een controle in maart constateerde de NVWA dat door VION ENCEBE twee overtredingen zijn gemaakt.
Ruim duizend euro boeteDe vleesverwerker zou een partij droge worst met een te hoog gehalte Listeria niet hebben teruggehaald, terwijl het niet voldeed aan de voedselveiligheidscriteria. Daar werd geen melding van gemaakt bij de NVWA. Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft het bedrijf een boete gegeven van 1.050 euro.  
VION ENCEBE laat in een reactie weten dat de partij wel degelijk direct is teruggehaald nadat het vlees was gecontroleerd. "Het vlees heeft de voedselveiligheid nooit in gevaar gebracht, omdat het niet op de markt is gekomen."
Niet in beroep tegen boeteHet vleesbedrijf gaat wel door het stof voor het niet melden van het vermoedelijk besmette vlees. "Dat is niet netjes. We hadden het aan de NVWA moeten melden. De boete is terecht, daarom gaan we ook niet in beroep", zegt een woordvoerster.
Het is niet de eerste keer dat de vleesverwerker een boete opgelegd krijgt. Een paar maanden geleden kreeg VION ENCEBE 15.000 euro boete omdat het 11.000 kilo varkensvlees ten onrechte als biologische ham had verkocht. Het ging hierbij om een incident en geen structurele overtreding, bleek uit onderzoek.
ImagoToch brengt de nieuwe boete VION ENCEBE weer in een kwaad daglicht, erkent het vleesbedrijf. "We balen hier enorm van, met name van de berichtgeving. Nu lijkt het of de voedselveiligheid in het geding is geweest, maar dat is niet zo. De veiligheid van het voedsel heeft altijd onze prioriteit."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.