PVV wil busbaan Eindhoven teruggeven aan automobilisten: 'Bus treitert ze' - Omroep Brabant

PVV wil busbaan Eindhoven teruggeven aan automobilisten: 'Bus treitert ze'

3 juli 2014 om 15:32
nl
De Brabantse PVV-fractie wil de verdere aanleg van het zogeheten Hoogwaardig Openbaar Vervoer in Eindhoven-Noord voorlopig stopzetten. Daarvoor dient de partij vrijdag een motie in.
Geschreven door

De partij wil de busbaan in de Sterrenlaan teruggeven aan de automobilisten. "Het aantal rijbanen in die laan is voor het autoverkeer gehalveerd om een busbaan aan te leggen waar in de spits één keer in de twaalf minuten een bus rijdt", beargumenteert PVV-woordvoerder Harry van den Berg.
De PVV noemt de busbaan 'te gek voor woorden' en 'buitengewoon frustrerend voor de automobilist'. Volgens de partij krijgen automobilisten bovendien het gevoel door de bus 'te worden getreiterd', zo laat Van den Berg namens zijn partij verder weten.
'Busbaan slecht voor luchtkwaliteit'Het Hoogwaardig Openbaar Vervoer is een vorm van stad- en streekvervoer waarbij er hoge eisen zijn aan het busvervoer. Zo zou de rijsnelheid hoger dan gemiddeld moeten zijn en zouden comfort en reisinformatie in de bus en bij de haltes prioriteit hebben. Ook zou er bij het vervoer beter worden gelet op het milieu.
Het hoogwaardig vervoer werkt volgens de PVV op de busbaan in Eindhoven echter averechts. Van den Berg: "De busbaan was bedoeld om wat goeds voor het milieu te doen, maar wij hebben het vermoeden dat het juist slecht is voor de luchtkwaliteit in de omgeving, door files en sluipverkeer."
'Eerst onderzoek'De provinciale fractie wil het vervoer voorlopig stopzetten, om uit te laten zoeken wat de precieze gevolgen zijn voor het verkeer en het milieu. Zodra de resultaten van dat onderzoek bekend zijn, wil de partij kijken of het hoogwaardig vervoer kan blijven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.