Tweede Kamer vraagt kabinet om economische steun voor regio Bergen op Zoom

3 juli 2014 om 16:58 • Aangepast 21 november 2020 om 23:38
nl
De Tweede Kamer wil dat het kabinet de regio Bergen op Zoom meer economische steun geeft om de gevolgen van de sluiting van de sigarettenproductie bij Philip Morris op te vangen. Daardoor verliezen 1230 medewerker hun baan, maar heeft volgens de gemeente indirect gevolgen voor 3000 tot 4000 banen in die regio.
Profielfoto van
Geschreven door

De regio Bergen op Zoom wil groeien in de sectoren logistiek, onderhoud en groene chemie zodat er nieuwe banen ontstaan. Maar daarvoor vragen gemeente, bedrijven en onderwijsinstellingen meer voorrang bij het kabinet.
Waar minister Kamp geen mogelijkheden ziet om het besluit van Philip Morris terug te draaien, ziet hij wel economische kansen voor de regio. Hij zegde zijn steun toe om de sectoren logistiek, onderhoud en groene chemie te versterken.
Kamercommissie in teken Philip MorrisHet verzoek tot economische steun wordt dus ondersteund door de Tweede Kamer. Zo bleek donderdagmiddag tijdens de vaste Kamercommisie in Den Haag die helemaal in het teken stond het besluit van Philip Morris.
SP en CDA uitten kritiek op het kabinet dat geen enkele minister zich in Bergen op Zoom heeft laten zien na de bekendmaking door Philip Morris. "Dit was bij Nedcar in Born wel anders. Toen vloog de minister zelfs naar Japan om met Mitsubishi te praten", zij SP-Kamerlid Ulenbelt.
'Komst naar Bergen op Zoom had geen zin'Minister Kamp van Economische Zaken antwoordde daarop dat het geen zin had om direct naar Bergen op Zoom af te reizen. "Je kunt daar als minister wel op de barricaden klimmen tegen de sluiting, maar dan wek je ook de indruk dat je het kunt veranderen", aldus Kamp. Volgens de minister is dit een bedrijfseconomische beslissing van Philip Morris waarin geen rol is weggelegd voor de overheid.
Ook is minister Kamp niet van plan om - op verzoek van de SP - nog eens met de Raad van Commissarissen te gaan praten, want dit zou ten koste kunnen gaan van het vestigingsklimaat in Nederland. Oftewel: het zou andere buitenlandse bedrijven kunnen afschrikken om naar Nederland te komen.
Hoe groot zijn de gevolgen?Volgens minister Asscher van Sociale Zaken moet nog beter worden bekeken hoe groot de gevolgen voor de werkgelegenheid precies zijn. "Die foto moeten we nog scherper zien te krijgen", aldus Asscher.
De gemeente spreekt over een totaal 3000 tot 4000 banen die verdwijnen. De minister hoort van bedrijven dat dit aanzienlijk minder is.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.