Video

Echte dierenliefde! Man loodst uitgedroogde zwanenfamilie over de weg naar vijver: 'Kippenvel!'

3 juli 2014 om 19:32 • Aangepast 24 april 2020 om 14:47
nl
Als een ware verkeersbrigadier houdt hij de auto’s op de Zuid-Om in Gemert op afstand met duidelijke handgebaren. Achter hem lopen negen ‘uitgedroogde’ zwanen in een stoet achter hem aan. Pomphouder Jos Maas uit Gemert loodste de verdwaalde dieren naar de dichtstbijzijnde vijver vanaf zijn huis.
Geschreven door

“Ik kreeg kippenvel toen de familie eindelijk weer de geur van water rook.”
Kleine verrassingDe 63-jarige pomphouder kwam voor een kleine verrassing te staan toen hij donderdagochtend in zijn achtertuin keek. Negen verwilderde zwanen dronken uit zijn slootje. “Door de droogte kwam deze alleen droog te staan”, vertelt Maas. “En ze waren nog steeds uitgedroogd. Ik denk dat ze al een hele tijd verdwaald waren.”
Maas aarzelde geen seconde, verzamelde zijn moed en trok zijn laarzen aan. “Ik kon ze niet zo maar achter laten, dat zou hun dood worden”, vertelt hij. “Ik woon langs de weg en de mensen rijden hier soms best hard. Nee, laat mij dan maar mooi helpen.” Vader, moeder en zeven kleintjes waggelden achter hem aan. “Ik spreek een beetje de taal van de zwanen, dus ik zei tegen ze: volg mij, ik weet waar jullie moeten zijn.”
'Ze wilden me bedanken'Zijn zoon Patrick volgde zijn vader en de zwanen en legde het fantastische tafereel vast. “Het ziet er inderdaad wel heel bijzonder uit”, lacht Jos als hij naar de foto kijkt. “Het leek alsof ze me echt verstonden. En toen ze eenmaal bij de vijver kwamen, begonnen ze slaan met de vleugels. Alsof ze me wilden bedanken. Ik vond het echt prachtig.”
Veel automobilisten stapten uit toen ze Maas de stoet zagen begeleidden. “Het was een flinke wandeling en veel mensen hebben ons even gevolgd. Je ziet dit natuurlijk ook niet iedere dag”, lacht de dierenvriend. “Het is gewoon onvoorstelbaar.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.