Video

Wat te doen bij brand? Vlucht met de Evacuator vanaf hoogste verdieping provinciehuis Den Bosch

3 juli 2014 om 20:24
nl
Vanaf het provinciehuis in Den Bosch is donderdagmiddag een demonstratie gegeven van de Evacuator. Dat is een speciaal apparaat om te ontsnappen uit een hoog gebouw bij brand. Het provinciehuis met haar ruim honderd meter hoogte is natuurlijk bij uitstek geschikt voor zo'n test.
Geschreven door

Het zal je maar gebeuren. Je zit lekker op de 22e verdieping te werken en er breekt brand uit. Normaal vlucht je via de trap naar beneden. Maar alles staat dan al vol rook. En naar beneden springen via het raam is een zekere dood.
Werkt ook zonder stroomDaar bedachten de Udense uitvinders Eugene Verstegen en Joris Veegers een oplossing voor, de Evacuator. Het is een onbrandbare lier van staal die altijd werkt, ook als de elektriciteit is uitgevallen. In een speciaal harnas kunnen tot vier mensen tegelijk zich langzaam naar beneden laten zakken.
Maar dan is natuurlijk de grote vraag of je op het moment van een brand wel honderd meter naar beneden durft te abseilen. "Jawel hoor", zegt een ambtenaar op de bovenste verdieping van het provinciehuis. "Als ik moet kiezen tussen verbranden of hoogtevrees, dan weet ik het wel."
Van de Donk durft welEn ook commissaris van de Koning Wim van de Donk weet het wel. "Je zou er maar boven gevangen zitten. Daarvoor is het wel een slimme uitvinding."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.