Politiek akkoord over toekomst industriegebied Moerdijk

4 juli 2014 om 01:11
nl
De provinciale politiek heeft donderdag een toekomstplan vastgesteld voor de haven en het industriegebied bij Moerdijk. In dat plan staat dat Moerdijk zich de komende vijftien jaar moet ontwikkelen tot de belangrijkste plek in het gebied Rotterdam-Antwerpen voor duurzame logistiek, chemie en procesindustrie.
Geschreven door

De meeste discussie ging over het Logistiek Park Moerdijk, een nieuwe bedrijventerrein van 140 hectare ten zuiden van het dorp Moerdijk. De oppositiepartijen vinden de provincie hier te grote risico's mee neemt.  
'Niet doemdenken'Provinciebestuurder Bert Pauli zei daarop: "Wij doen niet aan doemdenken." Volgens hem biedt de provincie met het toekomstplan en het nieuwe bedrijvenpark eindelijk duidelijkheid aan ondernemers, en zal dat werkgelegenheid opleveren voor West-Brabant.
Coalitiepartijen CDA, VVD en SP zijn het wel met het provinciebestuur eens, maar de SP maakte wel duidelijk de handen vrij te houden om later de steun voor het nieuwe bedrijvenpark weer in te trekken. In het toekomstplan voor Moerdijk staat er nu 8 miljoen beschikbaar komt voor de leefbaarheid in het dorp Moerdijk. Als het Logistiek Park echt doorgaat komt daar nog eens 12 miljoen euro bij.
Havenschap blijft van overheidProvinciale Staten vindt verder dat het Havenschap Moerdijk in handen van de overheid moet blijven. Het havenschap is nu nog eigendom van de gemeente Moerdijk en de provincie Noord-Brabant.
Eind dit jaar staat een besluit gepland over de toekomst van het havenschap en mogelijke verzelfstandiging. De overheid moet meerderheidsaandeelhouder blijven, zegt Provinciale Staten. Het Havenbedrijf Rotterdam is al langer geïnteresseerd om Moerdijk over te nemen en te gaan exploiteren.
Petitie tegen stankVoorafgaand aan de vergadering bood het comité Hart van Moerdijk' een petitie aan aan Provinciale Staten. Het comité vreest toename van stankoverlast in het dorp Moerdijk.
Hart van Moerdijk verzamelde 600 handtekeningen van verontruste Moerdijkenaren. Het comité wil dat de provincie bedrijven die stankoverlast veroorzaken hard aanpakt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.