Video

Vijf Brabanders van start in Tour de France: 'Dit is het mooiste wat er is'

4 juli 2014 om 11:14
nl
Zaterdag start in de Engelse plaats Leeds de Tour de France en voor het eerst in jaren staan er liefst vijf Brabanders aan de start: Stef Clement, Lars Boom en Steven Kruijswijk voor Belkin, Koen de Kort voor Giant-Shimano en Danny van Poppel bij Team Trek.
Geschreven door

De Brabantse kabel bij Belkin, zo wordt het drietal Brabanders bij Team Belkin al aangeduid. Van die drie wordt van Lars Boom het meest verwacht als het om dagsuccessen gaat. Met name woensdag in de vijfde etappe, over de Noord-Franse kasseien, hoopt Boom zijn slag te kunnen slaan.  
"Ik heb die etappe goed verkend en weet wat ik kan verwachten", vertelde Boom donderdag na de officiële ploegenpresentatie. "Ik heb veel zin in die etappe. Wat ons doel is als ploeg? Als we minstens één etappe winnen en als Bauke Mollema hoog in het klassement eindigt, kunnen we denk ik heel tevreden zijn."
Bijzondere TourVoor Steven Kruijswijk wordt het een bijzondere Tour. Hij zou dit jaar de Giro rijden en de Tour overslaan. Maar door een val moest hij al vroeg in de Giro opgeven. Daardoor kan hij toch de Tour rijden.
Kruijswijk: "Voor mij pakt het allemaal goed uit nu. Door die val mislukte de Giro, maar ik krijg nu een mooie kans om te laten zien wat ik kan. Ik hoop me in de Tour te kunnen revancheren. Al zal ik voornamelijk in dienst rijden van Bauke. Ik hoop wel dat ik de kans krijg om een keer mee te zitten in een kopgroep. Maar ik ben hier niet voor een hoge plek in het klassement."
Boe roepenKoen de Kort moet bij Giant-Shimano zijn kopman Marcel Kittel weer aan sprintzeges helpen. Vorig jaar in de Tour lukte dat vier keer. De Kort denkt dat Kittel nu minstens zo goed is. "Als je kijkt hoe Marcel vorig jaar en dit jaar weer rijdt, dan hoop ik op minimaal één overwinning", knipoogde De Kort na de ploegenpresentatie. De Kort kende een vlekkeloze voorbereiding zonder blessures, iets wat hem de afgelopen jaren bijna nooit lukte.  
De Kort verkende vrijdag met zijn ploeg de route van de tweede etappe. En werd niet overal even welkom geheten. "Hier en daar werd boe geroepen, maar dat kun je niet anders verwachten in deze regio. De mensen hier willen natuurlijk dat Mark Cavendish gaat winnen. Er is zeker ook bewondering, het is geen gemeen boe roepen".
Genieten van circusStef Clement genoot vrijdag van het circus rond de ploegenpresentatie. Hij reed vijf jaar geleden zijn laatste Tour, maar kreeg dit jaar een nieuwe kans van de ploegleiding. "Dit is de Tour, dit is het grootste wat er is. Als je van dit soort momenten niet meer kan genieten, dan weet ik het niet meer. Ik besef nu ook dat ik de Tour de afgelopen jaren heb gemist. Dat heb ik wel ontkend de laatste vier jaar. Ik probeer er nu ook meer van te genieten."
Voor Danny van Poppel wordt het zijn tweede Tour. Vorig jaar debuteerde hij als de jongste deelnemer sinds de Tweede Wereldoorlog. Ook dit jaar is Van Poppel de jongste van het peloton. Hij verraste vorig jaar met zijn derde plek in de openingsetappe. Van Poppel reed de Tour toen niet uit, nu wil hij wél de finish halen. "Ik ben heel goed in vorm. Ben fysiek en mentaal een stuk verder dan vorig seizoen. Vooral bergop ben ik beter geworden. Parijs halen is nu mijn doel."


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.