Politie wil geen Duitse uniformen bij herdenking Market Garden in september

4 juli 2014 om 12:11
nl
Uit vrees voor de komst van rechts-extremisten is de politie tegen het dragen van historische Duitse uniformen tijdens de herdenking van operatie Market Garden in september. De Brabantse politie geeft burgemeesters een negatief advies wanneer deelnemers aan de herdenking van plan zijn om Duitse legerkleding te dragen.
Geschreven door

Het beroemde geallieerde offensief tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt in september voor het eerst in twintig jaar weer groots herdacht. Een stoet van 350 historische militaire voertuigen trekt in een week van de Belgische grens via Eindhoven naar Nijmegen.
In Veghel komt een groot basiskamp met legertenten zoals dat er in 1944 ook uitzag. De organisatie houdt rekening met één miljoen bezoekers.
Organisatie neemt advies overHenk Boons, secretaris van de Stichting Operatie Market Garden 2014, geeft in een reactie aan dat de organisatie het advies van de politie overneemt. "Ik begrijp dat de politie het advies uit veiligheidsoverwegingen geeft", zegt hij. Op lokale initiatieven van bijvoorbeeld re-enactors, groepen mensen die de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog naspelen, heeft de organisatie volgens hem echter geen invloed. Hierover gaan de verschillende burgemeesters.
Ook geeft Boons aan dat de re-enactors zelf heel goed weten hoe gevoelig Duitse uniformen nog altijd liggen. Hij verwacht dan ook niet dat hij mensen zal moeten teleurstellen.
Reactie burgemeestersBurgemeester Lex Roolvink van Grave vindt het moeilijk om uit te leggen dat hij de ene groep moet weigeren en de andere niet. De Udense burgemeester Henk Hellegers is niet van plan om eventuele lokale initiatieven te verbieden, zo kondigde hij vrijdagochtend aan.
In Veghel willen ze niet op de zaken vooruitlopen. “Er zijn nog geen lokale initiatieven hier bekend, dus tot die tijd kunnen we nog niets beslissen”, laat burgemeester Ina Adema weten. “Ik ben niet zo’n fan van het ‘wat als’ scenario. We nemen het advies van de politie natuurlijk sterk mee in onze overweging, maar op dit moment valt er gewoon weinig te overwegen.”
Adema benadrukt dat ze de zorgen van de politie begrijpt. “Maar dit moet niet de boventoon voeren. We moeten er gewoon een prachtige herdenking van maken.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.