Vakbonden boos op Catharina Ziekenhuis Eindhoven vanwege stiekem filmen personeel, 'Een stap te ver'

4 juli 2014 om 14:59
nl
De vakbonden zijn boos omdat het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven stiekem personeel gefilmd heeft. Ook het feit dat het bestuur loog dat de opnames gemaakt waren voor Zembla zet kwaad bloed. Het ziekenhuis wilde met de beelden laten zien dat nog niet iedereen zich aan de hygiëneregels houdt. "Wij vinden dit geen grap", reageert CNV Publieke Zaak.
Geschreven door

Het Catharina Ziekenhuis liet via de opgenomen beelden aan het personeel zien dat medewerkers geen beschermende kleding droegen en nog sieraden om hadden. Er werd gezegd dat de opnames gemaakt waren voor het tv-programma Zembla. Later bleek dit bewust gelogen te zijn.
'Schandalige daad'"In de zorg werk je in vertrouwen met elkaar", zegt vakbondsbestuurder Michel van Erp van NU'91. "Je moet blindelings op elkaar kunnen vertrouwen. Elkaar zitten voorliegen, kan dus echt niet."
Ook Jacob Riepe van CNV Publieke Zaak noemt het een schandalige daad van het bestuur van het Catharina Ziekenhuis: "Wij vinden dit geen grap. Als werkgever houdt je je niet aan de afspraken. Er zijn namelijk afspraken over het gebruik van camera's op de werkvloer en daar houdt de directie zich dus niet aan."
Het ziekenhuis gebruikte de beelden om het personeel meer bewust te maken van de hygiëneregels. Maar volgens de vakbondsbestuurders gaat het stiekem filmen veel te ver. "Het is een brevet van onvermogen dat ze niet op een andere manier de hygiëneregels duidelijk kunnen maken", zegt Van Erp.
Zembla ziet geen probleemZembla laat in een reactie weten het niet erg te vinden dat het ziekenhuis haar naam heeft gebruikt voor deze actie. Ze vindt het goed dat het bestuur op deze manier de problemen rond hygiëne aan de kaak heeft gesteld. "Het personeel zou beter kunnen gaan nadenken hoe ze dit aanpakken in plaats van boos te worden op de boodschapper", zegt Jos van Dongen van Zembla.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.