Bewoners elf huizen in aanmerking voor uitkoopregeling hoogspanningsmasten

4 juli 2014 om 17:12
nl
In Brabant komen bewoners van elf huizen in aanmerking om te worden uitgekocht door de regering. De woningen staan namelijk loodrecht onder de draden van een hoogspanningsverbinding, wat slecht is voor de gezondheid.
Geschreven door

Dat schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken aan de Tweede Kamer. Het gaat om zeven huizen in Den Bosch, twee in Boxmeer, één in Nuenen en één in Oisterwijk. In totaal komen de eigenaren van 375 woningen in Nederland in aanmerking voor de uitkoopregeling.
Uitkopen kost 140 miljoen euroDe bewoners krijgen een aanbod van de regering om te vertrekken onder hoogspanningskabels van 220 en 380 kilovolt. Mensen die in het buitengebied wonen onder lijnen van 110 en 150 kilovolt vallen ook onder de regeling.
De kosten voor het uitkopen zouden 140 miljoen euro bedragen. Het aanbod loopt vijf jaar.
Kabels onder de grondMinster Kamp wil bestaande kabels binnen vijftien jaar onder de grond laten verdwijnen. Het gaat hierbij om 135 kilometer aan hoogspanningslijnen van 110 en 150 kilovolt, omdat die van 220 en 380 kilovolt niet ondergronds kunnen worden geplaatst. Dit plan kost 440 miljoen euro.
Beide plannen gaan in 2017 van start.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.