Boekelman boos over stopzetten subsidie bobsleeën: ‘Dit is echt bizar'

4 juli 2014 om 17:37
nl
Kogelstootster Melissa Boekelman uit Breda weet nog steeds niet of haar avontuur bij het bobsleeën een vervolg krijgt. In juni werd duidelijk dat de bobsleebond geen geld meer krijgt van het NOC*NSF.
Geschreven door

Boekelman was bij de Winterspelen in Sotsji reserve bij het bobsleeteam van pilote Esmé Kamphuis, die in de tweemansbob knap vierde werd. Maar een nieuw seizoen in de bobslee lijkt voor Boekelman uitgesloten.
Meer geld naar langebaanschaatsenDe toekomst van het Nederlandse bobsleeën hangt aan een zijden draadje nu het NOC*NSF heeft besloten om de sport in de toekomst niet meer financieel te ondersteunen.
De sportkoepel steekt liever geld in het langebaanschaatsen. Bij de schaatsbond kunnen ze op nog meer geld rekenen dan voorgaande jaren. Tegen het zere been van Boekelman. "Heel raar hoe die mensen daar denken. Vooral dat er ook extra veel geld gaat naar het langebaanschaatsen, waar al zo veel geld is. Dat vind ik echt kwalijk. Ik begrijp dat echt niet."
Van kogelstoten naar bobsleeënBoekelman maakte vorig jaar als kogelstootster de uitstap naar het bobsleeën. Ze deed het als remster zo goed dat ze mee mocht naar de Olympische Spelen in Sotsji als reserve. Het nieuwe avontuur pakte voor de Bredase atlete goed uit. Want sinds het uitstapje is Boekelman beter gaan kogelstoten. Zo wist ze zich dit jaar al te kwalificeren voor het EK.
Haar bobslee-avontuur lijkt echter definitief voorbij. "Wij zitten nog steeds te wachten op hoe nu verder. Er komt als het goed is een afbouwregeling. Maar daar kun je geen seizoen van bobsleeën. Ik baal hier echt heel erg van. Maar ik denk dat de opkomende talenten hier nog veel meer van balen. Bobsleeën is een hele dure sport, daar moet gewoon geld voor zijn."
Bobsleeën naar een hoger planRuim vier jaar geleden werd een project gestart om het bobsleeën in Nederland naar een hoger plan te tillen. Een vierde plek op de Winterspelen Spelen in Sotsji bevestigde dat de Nederlandse bobsleeërs op de goede weg waren. Maar het NOC*NSF steekt liever geld in sporten waarmee de kans op het behalen van een medaille groter is.
"Dit was het beste seizoen ooit voor de bobsleeërs", vertelt Boekelman. "En dan wordt er opeens de geldkraan dichtgedraaid in plaats van dat ze de sport extra stimuleren. Ze moeten juist programma's opzetten voor de volgende Olympische Spelen. Het is ontzettend jammer. Als je kijkt naar wat voor successen we hebben geboekt en dan opeens naar nul gaan. Dat is echt bizar."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.