Dierentuinen lijden onder crisis, maar niet in Brabant: ‘Wij blijven groeien'

4 juli 2014 om 18:07
nl
De meeste dierentuinen in Nederland lijden flink onder de crisis. De bezoekersaantallen van de parken zijn gemiddeld met 7,5 procent gedaald tussen 2008 en 2013. Dat beeld herkennen de Brabantse dierentuinen niet. "We merken dat de bezoeker kritischer is geworden, maar van afname van bezoekersaantallen is geen sprake", meldt parkmanager Sjors van den Boogaart van De Beekse Bergen.
Geschreven door

Nog slechts vijf dierentuinen staan in de top-20 van de best bezochte attracties van Nederland, meldt Mathijs Deguelle, sectoreconoom van ABN Amro, in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Tien jaar geleden waren dat er nog acht."
Dierentuin De Beekse Bergen in Hilvarenbeek blijft echter goed scoren. Het park verwelkomde vorig jaar maar liefst 1.068.000 bezoekers. "Probleem in Nederland is dat er eigenlijk te veel dierentuinen zijn", benadrukt Van den Boogaart. "Er zijn er meer dan honderd. Het is dan van belang om jezelf zo veel mogelijk te onderscheiden."[Tweet:body:https://twitter.com/MDeguelle/status/484960508261711872]
'Ook wij blijven groeien'Een woordvoerder van Dierenrijk Nuenen valt hem bij. "We richten ons veel op kinderen. Dat is nodig in een tijd waarin mensen steeds meer op hun centjes letten", meldt hij. Ook bij dat park is er sprake van een groei in bezoekersaantallen. Vorig jaar kwamen er meer dan 200.000 mensen op het park af. Dit jaar lijkt Dierenrijk daaroverheen te gaan.
Volgens het AD zouden toegangskaartjes voor dierentuinen door de jaren heen flink zijn gestegen, terwijl de prijzen van pretparken juist zijn gestabiliseerd. "Wij houden onze prijs echter redelijk stabiel", vertelt een woordvoerder van ZooParc Overloon. "We bestaan natuurlijk nog niet zo heel lang, maar ook wij merken dat we blijven groeien. Geen afname."[YouTube:body:http://youtu.be/JbVAwZp2fys]
Bezoekersaantallen gehalveerdDe dierentuinbranche is volgens het rapport overigens wel gezond, stelt de krant. "Dierentuinen vinden allerlei leuke manieren om hun omzet op peil te houden", zegt Deguelle. Daar heeft Best Zoo nog moeite mee.
Dit Brabantse park zegt wel last te ondervinden van de economische crisis. De bezoekersaantallen zijn voor meer dan de helft gehalveerd ten opzichte van vijf jaar geleden. "Maar er zijn meer factoren die een rol spelen", meldt een voorlichter. "Zoals de verkoop van het park indertijd. Dat heeft veel energie gekost."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.