Angstige momenten voor programmamakers: 'KLM liet ons vallen na terreurdreiging vliegveld Entebbe' - Omroep Brabant

Angstige momenten voor programmamakers: 'KLM liet ons vallen na terreurdreiging vliegveld Entebbe'

4 juli 2014 om 21:03
nl
De Brabantse programmamakers Rob Deelen en Martijn van der Sanden hebben donderdagnacht angstige momenten beleefd op het vliegveld van Entebbe in Oeganda. Na opnames voor het Omroep Brabant-programma 'Brabant Wereldwijd' kwam het tweetal terecht op een luchthaven dat onder terroristische dreiging stond. De filmcrew probeerde het vliegveld nog te mijden, maar volgens hen gooide vliegtuigmaatschappij KLM roet in het eten.
Geschreven door

De Helmondse Deelen en Van der Sanden volgden twee Brabanders in Malawi en Oeganda. Woensdag vlogen ze vanuit de Malawische hoofdstad Lilongwe, via Nairobi naar Entebbe, om vanuit daar naar Amsterdam door te reizen.
Waarschuwing van Amerikaanse ambassadeBij hun vertrek kregen de Brabantse programmamakers het benauwd. "We ontvingen berichten over een terroristische dreiging op het vliegveld in Entebbe", legt Deelen uit. Een terreurgroep had een specifieke dreiging geuit dat ze donderdagavond tussen negen en elf uur lokale tijd een aanslag zouden plegen op het vliegveld. Precies op het tijdstip dat de Brabanders op het vliegveld zouden aankomen. De Amerikaanse ambassade gaf direct een waarschuwing af: reizigers moesten het vliegveld vooral mijden.
Een serieuze dreiging, drong meteen tot de programmamakers door. Ze probeerden KLM via Facebook te vragen om hun vlucht te veranderen en via Nairobi rechtstreeks naar Amsterdam te vliegen. "Op die vlucht waren nog stoelen vrij, hoorden we van Kenya Airways waarmee KLM samenwerkt", aldus Deelen. Omdat KLM belooft binnen een uur antwoord te geven via Facebook, stapten ze met een gerust hart in het vliegtuig naar Nairobi. Eenmaal daar zouden ze vast wel antwoord hebben.
Omboeken tegen betalingMaar vijf uur na hun bericht aan KLM had de luchtvaartmaatschappij nog niets van zich laten horen. "En onze vlucht naar Entebbe kwam steeds dichterbij." Een medewerker van Kenya Airways opperde om voor ruim tweeduizend euro om te boeken. Maar dat zou volgens de Brabanders een duur grapje worden. Terwijl ze al lang en breed onderweg waren naar het bedreigde Entebbe, kregen ze eindelijk een Facebook-bericht van KLM, met dezelfde optie.
"Eenmaal op het vliegveld in Entebbe waren we de enige passagiers in de ruimte. Extra beveiliging was er niet. Onze families maakten zich grote zorgen", zegt Deelen. "Ik vind het belachelijk van een maatschappij die zegt veiligheid hoog in het vaandel te hebben staan, dat ze ons hebben laten stikken. Ze hadden ook kunnen zeggen: jongens, neem die vlucht vanuit Nairobi."
Reactie KLMEen woordvoerder van KLM zegt vrijdagavond tegenover Omroep Brabant dat de Nederlandse ambassade geen negatief reisadvies had afgegeven, in tegenstelling tot hun Amerikaanse collega's. "Wij hebben de situatie nauwlettend in de gaten gehouden. Omdat het vliegveld ook niet is gesloten, is er geen gratis omboekregeling in werking getreden. Natuurlijk is het vervelend voor de passagiers, maar in dit geval handelen wij niet uit coulance."

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.