Video

Shell Moerdijk nodigt omwonenden uit voor gesprek over brand

5 juli 2014 om 08:35
nl
Shell heeft omwonenden van hun fabriek in Moerdijk uitgenodigd voor een gesprek. Het bedrijf wil een maand na de brand proberen uit te leggen wat er is gebeurd en wat het bedrijf eraan doet om dit in de toekomst te voorkomen. Vandaag vallen de brieven op de mat in Moerdijk, Klundert, Noordschans, Zevenbergen en Strijen.
Geschreven door

Volgens locatiedirecteur Paul Buijsingh is dat belangrijk om de communicatie na de brand te vergroten. “Een goede relatie met onze buren is heel belangrijk. Want dat is een absolute vereiste om hier te opereren. Als we dat vertrouwen schaden, moeten we dat rechtzetten. Daarom hebben we ook al excuses gemaakt. Nu laten we de mensen hier komen met al hun vragen en hun alles te laten zien, voor zover mogelijk.”
Een maand na de brand bij Shell is het lastig om de schade goed te zien. Een luchtfoto geeft het meest complete beeld. Een groot deel van het terrein is afgezet en mensen in oranje pakken doen onderzoek naar de vervuiling van het terrein en de oorzaak van de brand. Want die is nog altijd niet gevonden.
OorzaakDe fabriek lag tijdens de explosie stil. In het ontplofte reactorvat zaten katalysator korreltjes. Dat zijn witte bolletjes met een kleine hoeveelheid zware metalen. De fabriek zou de dag na de brand worden opgestart.
“Voor dit soort chemische complexen is starten en stoppen eigenlijk niet een standaard operatie”, zegt Buijsingh. “We kwamen uit een stopoperatie en wilden gaan starten. Dat zijn situaties die andere risico’s met zich meebrengen dan dat alles normaal opereert. Dus ik sluit niet uit dat daar een verband zit met de explosie.”
In totaal zijn er vijf onderzoeken naar de brand. Vorige week vrijdag is het gebied vrijgegeven door justitie, die kijkt of er strafrechtelijke fouten zijn gemaakt. Wanneer de onderzoeken klaar zijn, is nog niet bekend.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.