'Zie je, penaltyserie ís geen loterij', Hans van Breukelen trots op Tim Krul en Louis van Gaal

6 juli 2014 om 13:14
nl
Oud-doelman Hans van Breukelen van PSV is vol lof over de penaltyserie waarmee Nederland zich zaterdag plaatste voor de halve finale van het WK voetbal. Van Breukelen stond er zelf om bekend strafschoppen op belangrijke momenten te stoppen, zoals tijdens de Europacup I-finale en de finale van het EK '88. "Ein-de-lijk is er eens nagedacht hoe je een penaltyserie kan winnen."
Geschreven door

VerrassingswisselVan Gaal bracht Krul één minuut voor het einde van de verlenging in de wedstrijd voor Jasper Cillessen, speciaal voor de penaltyserie. Een slimmigheidje. Ongebruikelijk in het voetbal en Van Gaal verraste daarmee de Costa Ricanen.
Krul moest Oranje door de penaltyfase slepen, en dat deed hij. De keeper van Newcastle United stopte zowel de strafschop van Bryan Ruiz als die van Michael Umana.
'Past in filosofie Van Gaal'"Jarenlang hoor ik het onprofessionele gedoe dat een penaltyserie een loterij zou zijn. Dit past in de filosofie van Louis van Gaal. Die zegt dat je zoveel mogelijk risico's moet zien te voorkomen. Als je dan ziet dat ze er zo ongelofelijk mee bezig zijn geweest... De keepers onder elkaar, maar ook de strafschopnémers... Dan dwing je dit succes ook af. Penalty's nemen ís geen loterij. Als doelman kun je je er op voorbereiden en als voetballer ook. En dit is het resultaat. Het is genieten als je hiernaar zit te kijken. Ik vind het top, ik heb genoten en een lekker feestje gevierd."
Volgens de oud PSV-doelman speelde Krul het spelletje ook perfect. "Je kan zien dat 'ie zoveel mogelijk tijd probeerde te rekken voordat er een strafschop genomen werd. Ik denk dat hij, in vergelijking met andere keepers, de strafschopnemer lang de gelegenheid gaf na te denken. Daarbij maakte hij zich bijzonder groot op de doellijn. En wat ik knap vind, is dat hij praktisch bij iedere bal er dichtbij zat. En dat hij volledig voor een hoek ging. Dan dwing je dit af."
[YouTube:body:http://youtu.be/4Bqy0WmIbJA]
'Gewoon een hoek kiezen. Boem'Van Breukelen vond de strafschoppenreeks prachtig om te zien. "Niet alleen de acties van die Krul, maar de hele opzet. De volgorde van de penaltynemers, de wijze waarop de strafschoppen werden ingeschoten... Niet kijken naar de keeper, gewoon een hoek kiezen en dan boem, hard erin. Dit is wéér het resultaat van optimale voorbereiding, zoals Van Gaal met zijn mensen niets aan het toeval overlaat."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.