Video

Nederland leeft op een ‘oranje wolk’ en de wereldbeker staat al in de Dongestraat in Breda

6 juli 2014 om 13:14
nl
Nederland leeft zondag op een ‘oranje wolk’. Na de overwinning zaterdagnacht op Costa Rica en daarmee het bereiken van de halve finale van het wereldkampioenschap in Brazilië, overheerst het gevoel van onoverwinnelijkheid.
Geschreven door

Laat Messi en zijn ploegmakkers maar komen. We hebben na de verloren finale van het wereldkampioenschap in 1978 nog een appeltje met Argentinië te schillen. Oh ja, de wereldbeker staat overigens al in de Dongestraat in Breda.
Standbeeld voor Tim KrulDe wereldbeker, ofwel de coupe Jules Rimet, staat voor het raam van Ronnie Marijnissen. "Het is een perfecte replica", zegt Marijnissen. "Zaterdagavond na de wedstrijd is de beker regelmatig omhoog geheven. Iedereen wilde met de beker op de foto." Marijnissen is een echte Oranje-fan. Op en rond zijn huis is alles oranje wat de klok slaat, zelfs zijn hond paradeert in het oranje door de Dongestraat. En voor zijn raam staat ook een tuinkabouter in het oranje: "Dat is Wesley Sneijder."
Oranje speelt sowieso aanstaande woensdag tegen Argentinië. Marijnissen: "Hopelijk worden het ook nog een finale." In de Dongestraat ligt het volgende plan al op de plank. "Keeper Tim krul krijgt hier in de straat een standbeeld."
TroostIn huize Sambre in Bergen op Zoom is de wedstrijd Nederland-Costa Rica met de gemengde gevoelens beleefd. Ramin Sambre is in Nederland geboren, maar heeft ook Costa Ricaans bloed.
"Costa Rica heeft een uitstekend toernooi gespeeld. Dat geeft me veel troost. Er hebben zaterdagavond heel wat traantjes gevloeid. Maar de knop gaat om. Mijn shirt van Costa Rica gaat in de was en ik trek nu mijn Oranje-shirt aan", vertelt Ramsin Sambre. Op de achtergrond luistert haar 5-jarig zoontje Miquel goedkeurend mee. Sambre: "Hij is van begin af aan voor Nederland geweest!
Gemengde gevoelensOok in Baarle-Nassau en Baarle-Hertog is de voetbaldag heel verschillend beleefd. Een paar uur voor de overwinning van Oranje kregen de Belgen klop van Argentinië. "Jullie waren beter dan De Rode Duivels,"zegt een Vlaamse Baarlenaar. "Vanaf nu gaan we de Nederlanders maar supporteren."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.