Video

Wat moet je met 15.000 kilo aan bierdopjes? In Someren weten ze het antwoord

6 juli 2014 om 14:59
nl
Wie een bierflesje opent, gooit het dopje hoogstwaarschijnlijk achteloos in de prullenbak. Zonde, laat Eduard Wijlaars uit Someren zondag zien. Met een heus Bierdopjesfestival aan De Schans zamelt hij geld in voor het goede doel. De huidige notering? Liefst 15.000 kilo aan dopjes!
Geschreven door

Zakjes, dozen en zelfs vrachtwagencontainers vol met bierdopjes leveren vrijwilligers zondag af bij Wijlaars. Het ultieme doel? Zoveel mogelijk oud ijzer ophalen om uiteindelijk te verkopen. Op die manier wil Wijlaars geld ophalen voor Kika, een fonds dat onderzoek laat doen naar kanker bij kinderen.
Wat begon met een familieweekend...Dit jaar is het de derde keer dat Wijlaars het Bierdopjesfestival houdt. Het idee voor het festival ontstond tijdens een familieweekend in 2012, toen het 50-jarig jubileum van de Kennedymars in Someren was. Het jubileum nodigde de familie uit met een bijzonder plan te komen en weldra werd de eerste editie opgestart.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=w5lcfa4RZxU]
"Het eerste jaar haalden wij geld op voor Stichting Spieren voor Spieren, dat we toepasselijk vonden tijdens de Kennedymars", vertelt Wijlaars. "Er werd 1720 kilo aan bierdopjes ingeleverd. Dat was goed voor 3500 euro!" Ook het tweede jaar was de opbrengst bepaald niet gering, blijkt uit een foto.
'Een tranenpinkmoment'Twee jaar later zijn de ambities naar boven bijgesteld en is dan ook het Bierdopjesfestival, dat vooralsnog besloten is, verder uitgebreid. "Er zijn optredens van bandjes en er komt een bakker uit België friet en hamburgers bakken. Een groot deel van de opbrengsten gaan naar het goede doel." Ook moedigen de bezoekers en de artiesten de lopers van de Kennedymars aan.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=WWgHNYMTNSM]
Van heinde en verre strijken bierdopjesdonateurs neer in Someren en dat aantal neemt alsmaar toe. Vorig jaar ging het geld voor het eerst naar Kika, nadat Wijlaars en zijn familie hoorden van Len. Dat is een jongetje die op 2-jarige leeftijd werd geopereerd toen er bij hem kanker werd geconstateerd.
"Het was er op of er onder. Hij zou daarnaast voor altijd een evenwichtsstoornis op kunnen lopen. Maar de behandeling sloeg aan en nu drumt hij hier als 8-jarig manneke op het podium, terwijl zijn vader gitaar speelt. Een tranenpinkmoment."
Vrachtwagencontainer volInmiddels stromen de bierdopjes met containers tegelijk binnen, wat nog de hele dag kan. "Een vader kwam langs met een vrachtwagencontainer met 1800 kilo aan doppen. Hij heeft een kind dat ook kanker heeft, en dat komt waarschijnlijk goed. Dat manneke hielp mee met de dopjes. Hij ging gelukkig naar huis. Kippenvel."
Pas dinsdag of woensdag weet Wijlaars hoeveel er precies is opgehaald. "We hopen uiteindelijk 10.000 euro binnen te krijgen. Maar als je ziet hoe zo'n evenement mensen laat samenkomen... Dan is het geld, hoe gek ook, eerder een fantastische bijkomstigheid."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.