Video

Minibieb Den Bosch is meer dan gratis boeken lenen: 'Mensen komen graag een praatje maken'

7 juli 2014 om 20:10
nl
Steeds meer bibliotheken sluiten hun deuren noodgedwongen. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven van burgers voor elkaar. In Den Bosch verschijnen er op verschillende plekken minibiebs, vogelhuisjes of zelfs boekenkasten vol met boeken die iedereen gratis mag lenen. In de wijk Maaspoort is sinds een halfjaar zo’n minibieb.
Geschreven door

Het begon met een tiental boeken, maar inmiddels kun je er ruim honderden boeken vinden. De minibieb is een vorm van ruilhandel. De bedoeling is dat als je gratis een boek meeneemt om te lezen, je een andere terugzet. Maar dat hoeft natuurlijk niet.      
Boeken lenen zonder lidmaatschapJoop Reichenfeld van de minibieb in de Bossche wijk Maaspoort kwam onlangs op het idee om met een eigen bibliotheek te beginnen. "Ik had er eens over gelezen en ik dacht: 'Dat kan ik ook gaan doen!' Ik ben vaak bezig met het ruilen van boeken, dat is stukken goedkoper dan het kopen van boeken. Als ik bij mensen ben met grote boekenkasten, vind ik het zonde dat slechts één persoon deze boeken kan lezen."
En daarom is Joop begonnen met haar eigen bieb. Deze is zeven dagen in de week geopend van elf uur 's ochtends tot acht uur 's avonds. Hier kan je boeken lenen en halen zonder lidmaatschap en ook zonder kosten.
'Meer dan alleen lezen'De bezoekers aan de minibieb hebben alleen maar goede woorden over voor het initiatief. "Ik kan hier zoveel boeken halen als ik wil. Het maakt niet uit of ik drie boeken meeneem of tien", zegt een tevreden bezoekster die tussen stapels boeken op zoek is naar iets om te lezen. "Ook de tijden om boeken te brengen en halen zijn heel relaxt."
Buurtmanager Manon Karssen van de wijk Maaspoort is erg te spreken over de minibieb. "Het is meer dan alleen boeken. Er hoort ook een praatje bij. Je ziet dat mensen blij zijn dat anderen hun boeken lezen. En dat kan zomaar een goed gesprek tot gevolg hebben."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.