Video

Bredanaar Benno Roozen is niet bang dat hij een droneverbod krijgt: 'Ik film vooral de natuur'

8 juli 2014 om 00:29
nl
Justitie en politie willen particuliere drones uit de lucht kunnen halen als ze capriolen uithalen die niet mogen. Bredanaar Benno Roozen is niet bang dat zijn drone opgepikt wordt door justitie. "Dat is meer bedoeld voor terroristen die drones gebruiken."
Geschreven door

Justitie is op zoek naar een systeem om Nederland te beschermen tegen mobiele, onbemande systemen: de drones. Omdat er nog geen systeem voor bestaat, vraagt justitie advies aan het Nederlandse bedrijfsleven.
Het is de bedoeling dat de besturing van de drones op afstand kan worden overgenomen. Ook denkt justitie aan mogelijkheden om het GPS-systeem van de apparaten te kunnen storen of misleiden. Het achterhalen van de 'piloot' van de drone staat eveneens op het wensenlijstje.
'Ik film vooral de natuur'Roozen vliegt sinds twee maanden met zijn drone, een Phantom 2. "Dat is de meest stabiele drone op de particuliere markt." Het apparaatje heeft vier propellers. Roozen heeft er een camera onder bevestigd. "Ik film nooit mensen omdat ik hun privacy niet wil aantasten. Ik film vooral natuur. Je kan er schitterende beelden mee maken vanuit een heel nieuw perspectief."
Daarom is Roozen ook niet bang dat justitie of politie zijn drone kaapt. "Ik hou me aan de regels en vlieg puur voor de lol."
Strenge regelgevingParticulieren moeten zich aan veel regels houden als ze gaan vliegen met een drone. Zo mogen ze alleen bij daglicht de lucht in en mag er niet gevlogen worden boven de bebouwde kom. Bovendien mag de drone niet hoger dan driehonderd meter de lucht in.
Zo hoog is de drone van Roozen nooit gekomen. "Dat is vier keer de kerktoren van Breda. Dat vind ik eng hoog."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.