Video

De Zonnebloem 'totaal verrast' door twaalf miljoen uit erfenis donateur: hoogste bedrag ooit

8 juli 2014 om 09:08
nl
De Zonnebloem in Breda heeft vorig jaar een bedrag van 12 miljoen euro ontvangen uit de erfenis van een weldoener. Dit is het hoogste bedrag dat de organisatie ooit heeft gekregen. De Zonnebloem kreeg de erfenis volgens een woordvoerder van een man die geraakt was door de vakanties voor mensen met een lichamelijke beperking.
Geschreven door

De weldoener was volgens de woordvoerder al jaren donateur. Maar dat de man het goede doel ook had opgenomen in zijn testament wist de Zonnebloem niet.
Een deel van de meevaller wordt besteed aan investeringen in aangepast vervoer voor gehandicapten en aan de vrijwilligersorganisatie van de Zonnebloem. De rest gaat in de algemene reserve. "De Zonnebloem merkt dat de gewone donaties de laatste jaren onder druk komen te staan, dus dat maakt een extra reservepotje nodig."
Steeds meer nalatenschappenUit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat De Zonnebloem vorig jaar in totaal bijna vijftien miljoen euro heeft ontvangen uit erfenissen. Alleen KWF Kankerbestrijding met bijna 39 miljoen euro en het Leger des Heils met twintig miljoen ontvingen meer geld uit erfenissen. In totaal haalde De Zonnebloem vorig jaar een bedrag van ruim 27 miljoen euro op. Meer dan een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder.
Volgens de Volkskrant halen goede doelen ongeveer een kwart van hun inkomsten uit nalatenschappen. Dit bedrag steeg met ruim tien procent ten opzichte van 2012. Gewone donaties nemen volgens de krant af, maar door de hogere bedragen die overledenen doneren aan goede doelen stijgt de opbrengst van deze organisaties toch.
'Gouden Eeuw van de Filantropie'De veertig grootste goede doelen in Nederland haalden in totaal vorig jaar 840 miljoen euro op, een stijging van bijna twee procent ten opzichte van het jaar daarvoor. René Bekkers, directeur van het Centrum voor Filantropische Studies van de VU in Amsterdam, heeft het in de krant over 'de Gouden Eeuw van de Filantropie'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.