Video

Toch geen groot scherm op Grote Markt Breda bij halve finale en finale WK voetbal: 'Onwijs jammer'

8 juli 2014 om 15:54
nl
Er komt toch géén groot scherm op de Grote Markt van Breda tijdens de halve finale en finale van het WK voetbal. Het college van burgemeester en wethouders geeft er geen vergunning voor af. "Dit is zó bizar en onwijs jammer."
Geschreven door

In een persbericht schrijft het college dat het wel ruimte wilde bieden aan het initiatief van een aantal horecaondernemers, maar dat de vergunningsaanvraag, die dinsdagochtend werd ingediend, niet voldoet aan de voorwaarden van de gemeente.
“Er is geen plan dat gedragen wordt door de hele horeca en het gebied kan niet beheersbaar worden ingericht. De openbare orde en veiligheid kan derhalve niet goed beheerst worden”, schrijft het college.
OmmezwaaiHet collegebesluit is opmerkelijk, omdat de gemeente volgens horecaondernemer Nanda Koomans maandag nog aangaf 10.000 euro bij te dragen voor de kosten van het scherm en de beveiliging.
In het persbericht van dinsdag schrijft het college echter dat dertien ondernemers niet zitten te wachten op een groot scherm. Ook staat er in de aanvraag dat er op het zuidelijke deel van de Grote Markt terrassen blijven staan, terwijl de voorwaarde was dat er geen terrassen op de Markt zouden staan.
Teleurstelling“Het college begrijpt dat dit een teleurstelling is voor alle mensen die de afgelopen dagen alles op alles hebben gezet om een groot scherm op de Grote Markt te plaatsen. Het college roept dan ook iedereen op om het Oranjefeest niet te laten overschaduwen door het niet doorgaan hiervan.”
In 2010 zong de Grote markt nog uit volle borst het Wilhelmus mee:[youtube:body:http://youtu.be/5nm5VRpMg14]
“De afgelopen wedstrijden hebben de Bredase horeca en de Bredanaars laten zien een prima feest te kunnen vieren op de Grote Markt, ook zonder groot scherm”, zo besluit het college.
‘Zó bizar’“Ik weet even niet meer wat ik moet denken”, zo reageert Thijs Kroezen. Hij zette onlangs een Facebookpagina op waar voetballiefhebbers hun steun aan het plan kenbaar kunnen maken. 4150 mensen lieten daar weten het initiatief te steunen.
“Ik ben een beetje terneergeslagen. Het is zó bizar om het nu nog afgeblazen te zien worden. Ik ben niet teleurgesteld in de stad Breda, want er was genoeg draagvlak voor een groot scherm. Ik ben wel teleurgesteld in de gemeente Breda. Dit is onwijs jammer.”
"We dragen de stad een warm hart toe, maar het is ons niet gelukt. We hebben het geprobeerd", zo reageren de horecaondernemers.
'Hadden terras zo weggegumd'Laurens Meyer beheert een aantal kroegen op het plein. Ook hij baalt van het besluit van de gemeente. ''Dit is heel erg sneu, want er is door veel mensen veel tijd en energie in gestoken.''
Maar wat hem het meest dwarszit, is de houding van de gemeente. ''Het was een kwestie geweest van een telefoontje. Dan hadden we de terrassen uitgegumd en dan had het hele feest toch door kunnen gaan."
De eventuele finale bekijken op een megascherm op de Grote Markt in Breda kan iedereen ook uit z'n hoofd zetten. ''Door deze fout is niet alleen de vergunning voor woensdag, maar ook voor die van zondag afgekeurd. Aanpassen voor zondag is kennelijk ook niet meer mogelijk. Dat vind ik nog het meest vreemd'', vertelt Meyer balend. Hij hoopt dat iedereen in de kroegen, waar de wedstrijden ook te zien zijn op kleinere schermen, er toch een feest van maakt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.