Boete TROS voor verboden reclame in Efteling-kinderserie Sprookjesboomfeest verlaagd

9 juli 2014 om 13:08
nl
De TROS hoeft nog maar 69.000 euro van de boete te betalen, die het Commissariaat voor de Media aan de omroep had opgelegd. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. De TROS kreeg de boete vanwege verboden reclame in de Efteling-kinderserie Het Sprookjesboomfeest.
Geschreven door

De oorspronkelijke boete van in totaal 120.000 euro werd in 2011 opgelegd, omdat de publieke omroep reclame maakte voor de toekomstige attractie in de Efteling.
'Verkoop van producten bevorderd'Het attractiepark in Kaatsheuvel opende zes weken na de laatste uitzending de attractie Sprookjesboom in het Sprookjesbos en bracht de gelijknamige musical op de planken. De TROS zou daarnaast de verkoop van producten van de Efteling hebben bevorderd, wat in strijd is met de Mediawet.
De omroep heeft het reclameverbod en het verbod om buiten programma's mee te werken aan het maken van winst voor commerciële partijen overtreden. Omdat beide zaken met elkaar samenhangen, zijn de boetes verlaagd. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.
De boete werd in november 2012 al verlaagd tot 108.000 euro.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.