Video

Oranje verliest van Argentinië na strafschoppen

10 juli 2014 om 03:10
nl
De droom van het Nederlands elftal over een wereldtitel in Brazilië vervloog woensdag tijdens een noodzakelijke strafschoppenserie tegen Argentinië. Na een voorzichtige halve finale zonder treffers in reguliere speeltijd en verlenging (0-0) nam de tweevoudig wereldkampioen de penalty's beter.
Geschreven door

Ron Vlaar, misschien wel de beste speler van Oranje in de halve eindstrijd, en Wesley Sneijder misten vanaf elf meter. Daardoor speelt Argentinië zondag in een rechtstreeks duel met Duitsland om de wereldtitel en voetbalt Oranje zaterdag al tegen Brazilië om de derde plaats, de troostprijs van het WK.
PSV'er Georginio Wijnaldum speelde de hele wedstrijd. Voor Memphis Depay was geen rol weggelegd tegen Argentinië.
SchaakspelDe tweede halve finale van de eindronde in Brazilië had veel weg van een schaakspel op gras. Beide ploegen namen weinig risico. Het tempo lag laag, de kansen waren schaars. Oranje slaagde er maar niet Arjen Robben of Robin van Persie te lanceren. Bij Argentinië leek Lionel Messi maar niet op de viervoudig beste voetballer van de wereld. Hij werd aanvankelijk bewaakt door Nigel de Jong.
"De geest was sterker dan het lichaam", zei Louis van Gaal over het snelle herstel van de middenvelder die anderhalve week geleden al afscheid van het WK had genomen. Een scheurtje in de rechterlies bleek echter wonderbaarlijk snel te repareren. De Jong hield het een uurtje vol. Daarna maakte hij plaats voor Jordy Clasie, die nog niet eerder op het WK speeltijd kreeg.
Argentinië was nog af en toe gevaarlijk. Messi schoot de bal een keer in de handen van Jasper Cillessen. Ezequiel Garay kopte in kansrijke positie rakelings over. Oranje kwam nauwelijks in de buurt van Sergio Romero, de voormalige doelman van AZ. In de rust moest Bruno Martins Indi voor de tweede keer op het WK het veld geblesseerd verlaten. Hij werd vervangen door Daryl Janmaat, zijn ploeggenoot bij Feyenoord.
SpanningZeker voor de neutrale toeschouwer had de halve eindstrijd een lage amusementswaarde. Spannend bleef het wel in het stadion met luidruchtige Argentijnen en veel Brazilianen in oranje shirts. De eerste goed uitgespeelde aanval liet tot de 76e minuut op zich wachten. Alleen voor doelman Cillessen gleed Gonzalo Higuain de bal in het zijnet.
Het antwoord van Oranje volgde in blessuretijd van de reguliere speeltijd. Eindelijk werd Robben gevaarlijk. Javier Mascherano voorkwam echter met een sliding dat Nederland met een kansje de finale bereikte. Van Gaal gokte niet op een strafschoppenserie met een nieuwe hoofdrol voor Krul. Hij gebruikte zijn laatste wissel en bracht Klaas-Jan Huntelaar voor Van Persie, een ingreep die niet tot een beslissing leidde.
De wedstrijd werd op veel pleinen in Brabant gevolgd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.