PvdA Breda zet Jamal Nouhi uit fractie na omstreden uitspraken over homo's en pedofielen

10 juli 2014 om 19:39 • Aangepast 21 november 2020 om 23:31
nl
De PvdA in Breda heeft raadslid Jamal Nouhi uit de fractie gezet. Volgens de partij staan zijn uitspraken over de rechten van homo's en pedofielen ‘lijnrecht tegenover het gedachtegoed van de PvdA’ en kan Nouhi geen deel meer uitmaken van de fractie.
Profielfoto van
Geschreven door

Nouhi werd eerder op donderdag op het matje geroepen door fractievoorzitter Henk van der Velde. Dit gebeurde nadat er commotie was ontstaan over uitspraken van Nouhi op de website Bladna.nl.
Het raadslid schreef daar dat Human Rights Watch, de internationale belangenorganisatie voor mensenrechten, zich niet meer moet bemoeien met homorechten in Marokko. Volgens Nouhi zou dat hetzelfde zijn als opkomen voor rechten van pedofielen in Nederland.
ChoquerenHuman Rights Watch vindt dat Marokko homoseksualiteit niet langer strafbaar moet stellen, terwijl Nouhi van mening is dat de belangenorganisatie meer rekening moet houden met de Marokkaanse cultuur. Naar eigen zeggen maakte hij de vergelijking tussen de rechten van homo's en pedofielen om te ‘choqueren en mensen een spiegel voor te houden’.
Dat er reacties zouden komen op zijn uitlatingen had Nouhi wel enigszins verwacht, zo liet hij BredaVandaag weten. Ook vertelt Nouhi aan de nieuwswebsite dat hij geschrokken is van het aantal mensen dat zegt zich beledigd te voelen. Naar eigen zeggen wilde hij 'een discussie op gang brengen over de manier waarop wij onze normen en waarde exporteren'.
Uit de fractie gezetDe PvdA in Breda noemde de uitspraken van Nouhi eerder op donderdag al onacceptabel. Van der Velde eiste in een gesprek opheldering van Nouhi. “Ik weet het nog maar net en ik schrik hiervan", zei PvdA-fractievoozitter Henk van der Velde.
"We moeten eerst met hem praten om te weten of hij deze uitspraken echt heeft gedaan. Stiekem hoop ik nog dat het niet zo is, maar die kans is klein”, aldus Van der Velde op donderdagmiddag. Rond halfzes verzond de partij een persbericht met de mededeling dat Nouhi uit de fractie is gezet.
Het afdelingsbestuur vraagt het landelijk partijbureau de terugroepingsprocedure te starten, die moet leiden tot de formele stap van het uittreden van Nouhi uit de fractie.
Nouhi wil zelf niet wegVolgens BN DeStem is het raadslid niet van plan zich zomaar neer te leggen bij een vertrek uit de fractie. Nouhi zou tegen fractievoorzitter Henk van der Velde hebben gezegd daar niks voor te voelen 'omdat hij daarmee schuld zou bekennen.'

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.