Miljoenen voor natuur bij ruit: 'Eindhoven en Helmond moeten niet tegen elkaar groeien'

11 juli 2014 om 13:08
nl
De provincie gaat samen met de gemeenten Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel en waterschap Aa en Maas vier miljoen euro investeren in het gebied rond Eindhoven. Dit moet leiden tot een landschapspark en dat moet het groene hart worden binnen de zogenaamde Ruit om Eindhoven.
Geschreven door

Er is veel weerstand tegen de plannen voor die 'ruit'. Die zou volgens critici ten koste gaan van de natuur. Na de gemeenteraadsverkiezingen lijkt er in Eindhoven, Nuenen en Helmond geen meerderheid meer voor de plannen.
"Eindhoven en Helmond moeten niet tegen elkaar aan groeien", legt gedeputeerde Yves de Boer uit. De 'ruit' moet het niet-lokale verkeer om dit groene hart leiden en toekomstige verkeersdruk opvangen. De investeringen in drie natuur- en recreatieprojecten vormen het begin van een totale investering van negentien miljoen euro.
Nieuwe fietsroutes en wandelpadenEen van de investeringen is het aanleggen van een fietsverbinding over het Eindhovens Kanaal. Er komen nieuwe fietsroutes door het gebied. In de steile oevers van het kanaal komen ook zogenaamde in- en uitstapplekken voor dieren.
Bij Mierlo wordt het natuurgebied Sang en Goorkens verbonden met de Strabrechtse Heide en ’t Groot Goor. Wandelaars kunnen onder andere via een knuppelbrug beter in het gebied terecht.
Bij Gemert wordt de beek Peelse Loop over een lengte van ruim acht kilometer hersteld. Nieuwe fiets- en wandelpaden langs de Peelse Loop worden aangesloten op wandelroutes in het natuurgebied Stippelberg en het Hertogenpad.
Verkeersoverlast verminderenProvinciebestuurder Ruud van Heugten benadrukte eind juni tijdens een informatie-avond de noodzaak van de komst van de nieuwe weg, die de 'ruit' om Eindhoven compleet moet maken. Volgens de gedeputeerde is de nieuwe wegenstructuur nodig om de verkeersoverlast in Zuidoost-Brabant te verminderen en de noord-zuidverbinding te verbeteren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.