Laatste F-16-eenheid Afghanistan terug op vliegbasis Eindhoven: 'Het zit er nu echt op' - Omroep Brabant
Video

Laatste F-16-eenheid Afghanistan terug op vliegbasis Eindhoven: 'Het zit er nu echt op'

12 juli 2014 om 15:00 • Aangepast 21 november 2020 om 23:29
nl
Ruim vijftig militairen van de laatste F-16-eenheid die actief was in Afghanistan, zijn zaterdag teruggekeerd in Nederland. De Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, begroette hen op vliegbasis Eindhoven.
Profielfoto van
Geschreven door

Op de vliegbasis stond een erehaag, met daarin de Commandant der Strijdkrachten, de Commandant der Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Alexander Schnitger, en oud-commandanten.
F-16, Apache, Chinook en CougarDe ceremonie markeert het einde van twaalf jaar onafgebroken inzet van de Koninklijke Luchtmacht in Afghanistan. Behalve F-16-gevechtsvliegtuigen uit Volkel zijn er in het Centraal-Aziatische land ook transportvliegtuigen van vliegbasis Eindhoven, Apache-gevechtshelikopters en Chinook- en Cougar-transporthelikopters van vliegbasis Gilze-Rijen actief geweest.
De Nederlanders hebben tijdens operaties in Afghanistan veelvuldig hun wapens gebruikt om militairen op de grond te steunen en vijanden en vijandelijke doelen uit schakelen. Veel luchtmachtmilitairen zijn zes of zeven keer naar Afghanistan uitgezonden geweest. "Maar het zit er nu echt op", zei Middendorp in een toespraak tijdens een plechtige ceremonie op het platform van de vliegbasis.
Lange weg te gaan"Natuurlijk is er nog een lange weg te gaan voor Afghanistan. In een land dat van zo ver komt is geduld een schone zaak. We laten Afghanistan dan ook niet in de steek, ook al staat het nu op eigen benen. Volgend jaar gaan we zelfs misschien een bijdrage leveren aan de operatie Resolute Support", blikte hij vooruit op plannen van het kabinet om weer mee te doen aan een nieuwe, beperkte missie om Afghaanse militairen en politieagenten in het noorden van Afghanistan te trainen.

Wachten op privacy instellingen...


Minuut stilte voor gesneuveldenTijdens de ceremonie werd een minuut stilte in acht genomen voor de militairen die in Afghanistan zijn gesneuveld. Onder de 25 omgekomen Nederlanders waren F-16-vlieger Michael Donkervoort uit Veghel en een militair van de luchtmacht die in een neergestorte particuliere helikopter zat.
Na de korte ceremonie werden de militairen in de armen gesloten van hun familie en vrienden. Er zijn nog wel Nederlandse militairen in Afghanistan, maar dan bijvoorbeeld om op te ruimen.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.