Ruim 2500 jongeren uit Brabant uit huis geplaatst

12 juli 2014 om 15:15
nl
In de provincie Noord-Brabant waren tot en mei dit jaar 2672 meisjes en jongens tot en met 17 jaar uit huis geplaatst. In heel 2013 ging het om 3513 jeugdigen. Dit blijkt uit antwoorden op Statenvragen.
Geschreven door

Jeugdinstanties nemen de kinderen en jongeren op, omdat ze met ernstige opvoed- of opgroeiproblemen kampen. Een groot aantal van hen heeft het ouderlijk huis al langer dan een jaar verlaten. Dit staat in antwoorden van Gedeputeerde Staten op vragen van Statenlid Patricia Brunklaus (GroenLinks).
Bureau JeugdzorgDe provincie toetst steeds een jaar na uithuisplaatsing waar de meisjes en jongens verblijven. In onze provincie wonen 530.000 kinderen tussen de nul en achttien jaar oud. Volgens Gedeputeerde Staten groeit het overgrote deel van de jongeren op zonder problemen, maar bij ongeveer 20.000 kinderen is er naar schatting sprake van ernstige opvoed- en opgroeiproblemen. Die komen daardoor mogelijk in aanraking met Bureau Jeugdzorg. Zoals het geval was met Hansje in Oss.
In bepaalde gevallen kan ervoor worden gekozen om het kind onder te brengen in een woongroep met meerdere kinderen. Uithuisplaatsing kan met toestemming van ouders gebeuren of op last van de kinderrechter, wat vaker voorkomt. Zo'n tijdelijke maatregel kan enkele dagen tot meer dan tien jaar duren van kracht zijn.
Aantal kinderen dat in aanmerking komt, stijgt ookGS hebben ook becijferd hoeveel kinderen in aanmerking komen voor een verblijf in de jeugdtak van de instellingen voor geestelijke gezondheidszorg. Vorig jaar ging het om 2821 kinderen, terwijl tot juni dit jaar 2178 gevallen werden geteld.  
Vorig jaar kende West-Brabant de meeste probleemgevallen, maar in de eerste vijf maanden dit jaar gaat het bij de jeugd in het zuidoosten van de provincie het vaakst mis.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.