Minister Opstelten bezoekt Brabant vanwege aanpak criminaliteit in kleinere gemeenten

14 juli 2014 om 16:03
nl
Minister Ivo Opstelten (Veiligheid) brengt dinsdag een werkbezoek aan Brabant. De minister is vooral benieuwd naar de manier waarop kleinere gemeenten criminaliteit aanpakken.
Geschreven door

Hij ontmoet de burgemeesters Jan Hamming van Heusden en Jan Boelhouwer van Gilze-Rijen. De burgemeesters trokken eerder aan de bel omdat ze vrezen dat de aanpak van drugscriminaliteit in kleinere gemeenten in Brabant onder druk staat. Ze denken dat drugshandelaren zich verschuilen op het platteland.
'Boven- en onderwereld vermengen sterker'Burgemeester Hamming meent dat de boven- en onderwereld zich steeds sterker vermengen en dat de lokale politie daar lang niet altijd zicht op heeft. Hij wil de minister vragen om meer recherche- en onderzoekscapaciteit om drugsbendes beter aan te pakken, zei hij maandag tegen de NOS.
Hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen van het Openbaar Ministerie in Den Bosch pleitte eerder al voor een soort Deltaplan tegen de misdaad.
Bezoek aan Badda BingOpstelten bezoekt dinsdag onder andere voormalig seksclub Badda Bing in Hulten. Het pand waarin de club was gevestigd, werd door de gemeente Gilze-Rijen gekocht om te voorkomen dat het pand weer in handen komt van criminelen.
In 2006 vond er een schietpartij bij Badda Bing plaats.
Opstelten moet verantwoording afleggenDe Eerste Kamer verzocht Opstelten maandag om, samen met zijn collega Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken), met de burgemeesters te gaan praten die 'met lede ogen aanzien aan dat steeds meer inwoners bij de productie van hennep worden betrokken en zo in de armen van criminele organisaties worden gedreven'. Dat schrijft de justitiecommissie van de Eerste Kamer in een open brief.
De Senaat wil op 9 september van het duo horen 'wat u reeds gedaan heeft om de problemen die gemeenten rond het softdrugsbeleid ervaren, op te lossen en wat u op dit vlak voornemens bent in concreto te doen'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.