Nabestaanden buscrash Zwitserland willen nieuw onderzoek: 'Eigen onderzoek roept meer vragen op'

14 juli 2014 om 23:37
nl
Nabestaanden van de busramp in Zwitserland willen dat er nieuw onderzoek komt naar de oorzaak van het drama. Dat meldt EenVandaag. Twee jaar geleden kwam de toen 11-jarige Roma Daris uit Bergeijk om het leven, samen met 21 andere schoolkinderen en 6 volwassenen, bij een ongeluk in een tunnel in het Zwitserse Sierre.
Geschreven door

Vorig week sloten de Zwitserse autoriteiten hun onderzoek af met de conclusie dat het een noodlottig ongeval was. De nabestaanden vermoeden dat de ramp geen ongeval was, maar dat de chauffeur bewust zelfmoord heeft gepleegd onder invloed van antidepressiva. Daarom willen ze de fabrikant van het medicijn voor de rechter slepen.    
Het Zwitserse onderzoek gaat ervan uit dat de chauffeur dat niet moedwillig de bus heeft laten verongelukken in de tunnel. Mogelijk zou de man zijn flauwgevallen. Nabestaanden willen graag een onafhankelijk onderzoek.
'Antidepressivum had invloed'Uit het onderzoek van de Zwitsers blijkt ook dat de chauffeur Paratoxine slikte, een zwaar antidepressivum. Volgens expert Selma Eikelenboom is het aan te nemen dat dit middel invloed heeft gehad op het gedrag van het chauffeur. Dat meldt EenVandaag maandag in een reportage.
Internationaal gezien zouden er meer soortgelijke gevallen hebben gespeeld waarbij mensen zelfmoord hebben gepleegd of andere mensen hebben vermoord na het slikken van antidepressiva.
Fabrikant voor de rechterDe nabestaanden willen door middel van een DNA-test laten vaststellen of de chauffeur gevoelig is voor dit type antidepressiva. De Zwitserse justitie weigert dit vooralsnog. De nabestaanden willen de fabrikant van Paratoxine voor de rechter slepen.  
De groep nabestaanden heeft ook een 3D-reconstructie laten uitvoeren. Hiermee wordt de rit van de bus in de tunnel nagebootst. Uit de voorlopige resultaten blijkt is uit te sluiten dat de chauffeur de bus per ongeluk heeft laten crashen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.