Afkickkliniek RoderSana in Oirschot vanaf begin kostbare splijtzwam

15 juli 2014 om 14:36
nl
RoderSana in Oirschot is vanaf het begin een splijtzwam geweest tussen de vijf GGZ-instellingen, die dit luxe afkickresort hebben opgericht. Er was ruzie over geld, de kosten liepen direct uit de hand en directeur René Grim zat sinds eind vorig jaar thuis.
Geschreven door

Curator Ben Arends zei dit in een toelichting op zijn eerste verslag over het faillissement van de afkickkliniek, dat in juni werd uitgesproken. Hij onderzoekt of Grim en Dirk van Ham, de andere directeur die werd weggestuurd, aansprakelijk zijn voor het miljoenentekort.
'Te weinig controle'Grim zat thuis, omdat het vertrouwen in hem weg was vanwege de hoge kosten. Financieel-directeur Dirk van Ham werd in maart ontslagen, omdat hij geen correcte cijfers kon presenteren. Arends’ voorlopige conclusie: “Er is financieel te weinig controle uitgevoerd.''
Het commerciële afkickoord ging eind 2008 open in de bossen bij Oirschot en was een initiatief van de Brabantse verslavingszorginstelling Novadic-Kentron. De luxe kliniek werd opgericht, omdat verslaafden met een hoge maatschappelijke positie zoals rechters, directeuren, burgemeesters, advocaten, notarissen en beroemdheden zich niet thuis zouden voelen in de reguliere zorg.
Zorg van de Zaak NetwerkAanvankelijk waren er alleen maar positieve geluiden. Nu blijkt dat Novadic kort na de opening van de overige aandeelhouders plotsklaps één miljoen euro meer voor de grond onder het complex wilde hebben.
Ook staat in het verslag dat de automatisering twee keer duurder dan normaal was en dat er een dure advocaat was ingeschakeld om rekeningen te innen. "Een gotspe", zo oordeelde Arends.
Om kosten te besparen, werd een opnamestop afgekondigd, terwijl er juist een wachtlijst was. Gaandeweg liep de totale schuld bij RoderSana op tot 6,5 miljoen euro. De GGZ's verliezen samen ongeveer 1,25 miljoen euro. De kliniek werd een maand geleden na het faillissement voor 2 miljoen euro overgenomen door Zorg van de Zaak Netwerk in Utrecht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.